Przekąska inna niż wszystkie. Ten popcron smakuje fenomenalnie

Przekąska inna niż wszystkie. Ten popcron smakuje fenomenalnie
Autor: Shutterstock.com Przekąska inna niż wszystkie. Ten popcron smakuje fenomenalnie
łatwy
10 min
4

Dieta wegetariańska

Przekąska na wieczór filmowy nie musi być wiecznie taka sama. Podrasuj swój popcorn dzięki tym dodatkom i rozpłyń się w jego niesamowitym smaku i aromacie. Wystarczy chwila, by go przygotować, a smak zwali cię z nóg. Odłóż zwykły popcorn z masłem i wypróbuj ten przepis.

Przekąska, która zaskoczy swoim aromatem. Wystarczy kilka dodatków

Ta wariacja klasycznego popcornu to idealny sposób na ciekawą przekąskę do filmu, na spotkanie ze znajomymi czy po prostu do pochrupania. Popcorn z rozmarynem, czosnkiem i chili to idealny sposób na szybką przekąskę. Klasyka, ale z lekką pikanterią i śródziemnomorskim skrętem.

Rozmaryn nada naszemu popcornowi świeżego, ziołowego aromatu. To idealne połączenie do neutralnej bazy, jaką jest popcorn. Możemy użyć zarówno świeżego, jak i suszonego. Czosnek natomiast nada popcornowi głębokiego i wytrawnego smaku. Chili to idealny dodatek dla lekkiego kopa do naszej przekąski.

Nasz popcorn jest szybki i prosty w przygotowaniu, sprawdzi się więcej jako szybka przekąska. To idealna alternatywa dla popularnych, klasycznych słonych przekąsek. Jest niezwykle aromatyczny i świetnie smakuje.

Jeśli chcemy możemy z nim również trochę poeksperymentować. Możemy dodać więcej ziół, czy też odrobinę wędzonego posmaku dzięki dodatkowi wędzonej papryki. Możemy również dodać odrobinę startego parmezanu. To idealny sposób na ciekawą przekąskę.

SKŁADNIKI

  • 1/2 szklanki ziaren kukurydzy na popcorn
  • 2–3 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki masła
  • 1–2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej.
  • Wrzucamy kilka ziarenek popcornu i przykrywamy.
  • Kiedy zaczną strzelać dodajemy resztę.
  • Co jakiś czas poruszamy garnkiem, by popcorn się nie spalił.
  • Gdy popcorn będzie gotowy, zdejmujemy go z ognia.
  • W niewielkim rondelki roztapiamy masło.
  • Dodajemy drobno posiekany czosnek, chili oraz rozmaryn.
  • Podsmażamy przez kilka minut.
  • Popcorn przekładamy do dużej miski.
  • Polewamy masełkiem i dokładnie mieszamy.
  • Doprawiamy solą wedle uznania.
Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej