Obłędnie pyszny popcorn z mielonej piersi kurczaka: tani i efektowny posiłek lub przekąska
2022-04-07
łatwy
30 min
4
Popcorn z mielonej piersi kurczaka, jak sama nazwa wskazuje to kulki z filetu drobiowego panierowane i smażone w głębokim tłuszczu. Są przepyszne i znikają w oka mgnieniu. Zazwyczaj przygotowuję popcorn z kurczaka jako przekąskę imprezową. Ale można je wykorzystać także jako dodatek do posiłku, który zabieramy do pracy. Moje dzieci go uwielbiają z dipem i pieczonymi ziemniakami.
SKŁADNIKI
- 2 piersi z kurczaka o wadze 200 g każda, razem 400 g lub tyle samo mielonego filetu z piersi
- 750 ml - 1 litr oleju roślinnego, nadającego się do głębokiego smażenia
- 150 ml maślanki
- 200 g zwykłej mąki
- 2 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki cebuli w proszku
- 3/4 łyżeczki czosnku w proszku
- 3/4 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokrój piersi z kurczaka na mniejsze kawałki. Zmiel w maszynce do mięsa.
- Wymieszaj mięso z maślanką, 1 łyżeczką soli i 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. Okryj folią spożywczą i marynuj w lodówce przez co najmniej 1 godzinę. Pomoże to zmiękczyć kawałki kurczaka.
- W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, drugą łyżeczkę soli, wędzoną paprykę, ostrą paprykę, cebulę w proszku, czosnek w proszku, oregano i 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego.
- Z przygotowanej masy mięsnej uformuj małe kulki wielkości orzecha włoskiego, obtocz w mieszance mąki i przypraw.
- Podgrzej 3-4 szklanki oleju, w zależności od głębokości patelni, to temperatury około 180°C. Weź mały kawałek kurczaka i wrzuć do niego. Jeśli skwierczy i powoli unosi się na górę, możesz zacząć smażyć.
- W partiach dodaj kurczaka i smaż przez około 3-5 minut na złoty kolor. Umieść na drucianej podstawce nad ręcznikami papierowymi, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Aby sprawdzić, czy są usmażone, po prostu wyjmij jeden kawałek i przekrój.
- Powtórz to z resztą swoich porcji, a następnie podawaj z ulubionym dipem!
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne