Przekąska dla małych i dużych. Przygotujesz ją w kilka minut

Przekąska dla małych i dużych. Przygotujesz ją w kilka minut
Autor: Shutterstock.com Przekąska dla małych i dużych. Przygotujesz ją w kilka minut
łatwy
10 min
6

Dieta wegetariańska

Pyszne, proste i smakowite - jabłkowe krążki w czekoladzie to idealne przekąska na deser. Wystarczy kilka składników, by przygotować te przepyszne kąski. Do idealny sposób na przekąskę lub deser, który pokochają dzieci i dorośli.

Prosta i pyszna przekąska na słodko. Wystarczy kilka składników

Krążki jabłkowe z czekoladą to idealna przekąska. Wystarczy kilka składników, by ją przygotować, a smakuje niesamowicie. To przekąska, która zasmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Jeśli więc masz ochotę na ciekawą przekąskę na słodko, te jabłka sprawdzą się idealnie.

Ich przygotowanie nie należy do trudnych. Wystarczy wydrążyć jabłka, pokroić je na cieniutkie plasterki, zanurzyć w cynamonowym cukrze, a następnie upiec. Kiedy krążki już całkowicie wystygną, moczymy je w rozpuszczonej czekoladzie z olejem kokosowym i odstawiamy do stężenia.

Jeśli chcemy oszczędzić sobie trochę czasu i kalorii, możemy całkowicie pominąć pieczenie jabłek z cukrem. Nawet świeże krążki jabłkowe zamoczone w czekoladzie będą świetną przekąską na słodko.

Ten przepis jest prosty, pyszny i bezproblemowy - tu nie ma się co nie udać. Jeśli więc nie mamy pomysłu na słodką przekąskę, sprawdzi się on idealnie. Wystarczy dosłownie kilka kroków, by móc rozkoszować się tymi smakołykami.

SKŁADNIKI

  • 2 duże jabłka 
  • 150 g czekolady
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego 
  • 2 łyżki mielonego cynamonu
  • 1 szklanka cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzewamy do 225 stopni.
  • Jabłka wydrążamy.
  • Kroimy jabłka na cienkie plasterki.
  • Cukier mieszamy z cynamonem.
  • Plasterki jabłka zanurzamy w cukrze.
  • Układamy na blaszce do pieczenia.
  • Pieczemy około godziny, obracając w połowie.
  • Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z olejem kokosowym.
  • Zanurzamy plasterki w czekoladzie i odstawiamy do stężenia.
Kasza jaglana zapiekana z jabłkami
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej