Popkorn z kaszy gryczanej. Spróbuj koniecznie, zrobisz go w 5 minut

Popkorn z kaszy gryczanej
Autor: Shutterstock Popkorn z kaszy gryczanej
łatwy
5 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Popkorn z kaszy gryczanej przygotowuje się dokładnie tak samo, jak ten z ziarna kukurydzy. Jest smaczny i zdrowszy. Należy tylko zadbać o dobrą jakościowo kaszę, bo tylko takie ziarna otworzą się podczas smażenia.

SKŁADNIKI

  • 1-2 łyżki kaszy gryczanej
  • olej
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku rozgrzać olej i wrzucić nań kasze.
  • Podgrzewać na niedużym ogniu, aż ziarna zaczną się otwierać, uważając aby się nie przypaliły.
  • Otwarte ziarna odcedzić z nadmiaru tłuszczu i lekko posolić.
  • Ziarna, które się nie otworzyły, usmażyć na chrupiąco (też są smaczne). 
W formie kasza
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej