Pomarańczowa rozkosz idealna na jesień. Te żelki są do zakochania

Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Jesienny sposób na słodką przekąskę? Wystarczy kilka prostych składników, by przygotować przepiękne, pomarańczowe żelki. Bez sztucznych składników, ale za to z niesamowitym smakiem - żelki dyniowe to prawdziwy hit w każdym domu. Szybko, prosto i bez specjalnego sprzętu, te żelki rozkochają w sobie każdego!
Jesienny sposób na żelki. Szybko, prosto i smacznie
Dyniowe żelki to nie tylko piękny kolor, ale również ciekawy smak - a to wszystko bez chemicznych i sztucznych składników. Naturalne żelki są proste w przygotowaniu i smakują obłędnie. Wystarczy kilka prostych składników, a nasza słodka przekąska będzie na wyciągniecie ręki.
Co więcej, jeśli chcemy możemy ja na przykład obtoczyć w cukrze, by miały bardziej chrupiącą otoczkę. Jeśli chcemy możemy do nich dodać odrobinę kurkumy dla intensywniejszego koloru. Ciekawym pomysłem będzie również dodatek odrobinę soku z malin dla dwuwarstwowego koloru.
Wegańskie żelki z dyni. To nic trudnego!
Te żelki można przygotować w wersji normalnej lub wegańskiej. Żadna nie powinna nam sprawić większego problemu, a dzięki temu można łatwo dostosować ją do własnych preferencji. Nie ma więc żadnych wymówek jeśli chodzi o przygotowanie.
Szybko, prosto i tak jak mamy ochotę. Dyniowe żelki to idealny sposób na przekąskę jesienią. Smakują delikatnie, są proste w przygotowaniu i wyglądają niesamowicie. Zaskocz swoich najbliższych nie tylko na zbliżające się Halloween.
SKŁADNIKI
- 250 g purée z dyni
- 2–3 łyżki miodu lub syropu klonowego (wersja wegańska)
- sok z 0,5 cytryny
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżki żelatyny lub 2 łyżki agaru (wersja wegańska)
- 90 ml soku pomarańczowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W rondelku mieszamy purée z dyni z miodem/syropem, sokiem z cytryny i przyprawami.
- Całość podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia.
- Opcja 1: żelatynę zalewamy zimną wodę i odstawiamy do napęcznienia na około 10 minut, a następnie dodajemy do ciepłej masy i mieszamy, aż się rozpuści.
- Opcja 2: agar wsypujemy do rondelka z wodą i zagotowujemy. Gotujemy 3 minuty i przelewamy do ciepłego purée z dyni.
- Całość mieszamy na gładką masę.
- Wlewamy do silikonowych foremek.
- Nasze żelki wkładamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny - do stężenia.