Pomarańczowa rozkosz idealna na jesień. Te żelki są do zakochania

Pomarańczowa rozkosz idealna na jesień. Te żelki są do zakochania
Autor: Shutterstock
łatwy
10 min
12

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Jesienny sposób na słodką przekąskę? Wystarczy kilka prostych składników, by przygotować przepiękne, pomarańczowe żelki. Bez sztucznych składników, ale za to z niesamowitym smakiem - żelki dyniowe to prawdziwy hit w każdym domu. Szybko, prosto i bez specjalnego sprzętu, te żelki rozkochają w sobie każdego!

Jesienny sposób na żelki. Szybko, prosto i smacznie

Dyniowe żelki to nie tylko piękny kolor, ale również ciekawy smak - a to wszystko bez chemicznych i sztucznych składników. Naturalne żelki są proste w przygotowaniu i smakują obłędnie. Wystarczy kilka prostych składników, a nasza słodka przekąska będzie na wyciągniecie ręki.

Co więcej, jeśli chcemy możemy ja na przykład obtoczyć w cukrze, by miały bardziej chrupiącą otoczkę. Jeśli chcemy możemy do nich dodać odrobinę kurkumy dla intensywniejszego koloru. Ciekawym pomysłem będzie również dodatek odrobinę soku z malin dla dwuwarstwowego koloru.

Wegańskie żelki z dyni. To nic trudnego!

Te żelki można przygotować w wersji normalnej lub wegańskiej. Żadna nie powinna nam sprawić większego problemu, a dzięki temu można łatwo dostosować ją do własnych preferencji. Nie ma więc żadnych wymówek jeśli chodzi o przygotowanie.

Szybko, prosto i tak jak mamy ochotę. Dyniowe żelki to idealny sposób na przekąskę jesienią. Smakują delikatnie, są proste w przygotowaniu i wyglądają niesamowicie. Zaskocz swoich najbliższych nie tylko na zbliżające się Halloween.

SKŁADNIKI

  • 250 g purée z dyni
  • 2–3 łyżki miodu lub syropu klonowego (wersja wegańska)
  • sok z 0,5 cytryny
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki żelatyny lub 2 łyżki agaru (wersja wegańska)
  • 90 ml soku pomarańczowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W rondelku mieszamy purée z dyni z miodem/syropem, sokiem z cytryny i przyprawami.
  • Całość podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia.
  • Opcja 1: żelatynę zalewamy zimną wodę i odstawiamy do napęcznienia na około 10 minut, a następnie dodajemy do ciepłej masy i mieszamy, aż się rozpuści.
  • Opcja 2: agar wsypujemy do rondelka z wodą i zagotowujemy. Gotujemy 3 minuty i przelewamy do ciepłego purée z dyni.
  • Całość mieszamy na gładką masę.
  • Wlewamy do silikonowych foremek.
  • Nasze żelki wkładamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny - do stężenia.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej