Pomarańczowa rozkosz idealna na jesień. Te żelki są do zakochania
Jesienny sposób na słodką przekąskę? Wystarczy kilka prostych składników, by przygotować przepiękne, pomarańczowe żelki. Bez sztucznych składników, ale za to z niesamowitym smakiem - żelki dyniowe to prawdziwy hit w każdym domu. Szybko, prosto i bez specjalnego sprzętu, te żelki rozkochają w sobie każdego!
i
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Jesienny sposób na żelki. Szybko, prosto i smacznie
Dyniowe żelki to nie tylko piękny kolor, ale również ciekawy smak - a to wszystko bez chemicznych i sztucznych składników. Naturalne żelki są proste w przygotowaniu i smakują obłędnie. Wystarczy kilka prostych składników, a nasza słodka przekąska będzie na wyciągniecie ręki.
Co więcej, jeśli chcemy możemy ja na przykład obtoczyć w cukrze, by miały bardziej chrupiącą otoczkę. Jeśli chcemy możemy do nich dodać odrobinę kurkumy dla intensywniejszego koloru. Ciekawym pomysłem będzie również dodatek odrobinę soku z malin dla dwuwarstwowego koloru.
Wegańskie żelki z dyni. To nic trudnego!
Te żelki można przygotować w wersji normalnej lub wegańskiej. Żadna nie powinna nam sprawić większego problemu, a dzięki temu można łatwo dostosować ją do własnych preferencji. Nie ma więc żadnych wymówek jeśli chodzi o przygotowanie.
Szybko, prosto i tak jak mamy ochotę. Dyniowe żelki to idealny sposób na przekąskę jesienią. Smakują delikatnie, są proste w przygotowaniu i wyglądają niesamowicie. Zaskocz swoich najbliższych nie tylko na zbliżające się Halloween.
SKŁADNIKI
- 250 g purée z dyni
- 2–3 łyżki miodu lub syropu klonowego (wersja wegańska)
- sok z 0,5 cytryny
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżki żelatyny lub 2 łyżki agaru (wersja wegańska)
- 90 ml soku pomarańczowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W rondelku mieszamy purée z dyni z miodem/syropem, sokiem z cytryny i przyprawami.
- Całość podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia.
- Opcja 1: żelatynę zalewamy zimną wodę i odstawiamy do napęcznienia na około 10 minut, a następnie dodajemy do ciepłej masy i mieszamy, aż się rozpuści.
- Opcja 2: agar wsypujemy do rondelka z wodą i zagotowujemy. Gotujemy 3 minuty i przelewamy do ciepłego purée z dyni.
- Całość mieszamy na gładką masę.
- Wlewamy do silikonowych foremek.
- Nasze żelki wkładamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny - do stężenia.