Pieczony boczek - doskonały do piwa

Pieczony boczek - Idealna potrawa do piwa.
Autor: Shutterstock Pieczony boczek - potrawa dla prawdziwych smakoszy mięsa.
łatwy
20 min
4

Pieczony boczek to rarytas, którym zajadają się liczni smakosze. Sprawdź, jak w prosty sposób, możesz przygotować go w swoim domu. Wyśmienicie smakuje jako przekąska do piwa!

Sprawdź: Wartość odżywcza mięsa wieprzowego

ZOBACZ WIDEO, jak piec mięso, by było soczyste i miękkie:

SKŁADNIKI

  • porcja boczku w jednym kawałku
  • czosnek
  • sól
  • majeranek
  • papryka w proszku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso należy natrzeć solą, drobno posiekanym czosnkiem, papryką i majerankiem, a następnie odstawić w chłodne miejsce na noc.
  • Po tym czasie, zrobić nacięcia w mięsie i włożyć w nie czosnek, posypać jeszcze raz papryką  i majerankiem.
  • Dodatkowo można mięso związać sznurkiem, jeżeli istnieje ryzyko, że może rozpaść się podczas pieczenia.
  • Następnie należy włożyć je do foliowego rękawa, nakłuć w kilku miejscach na górze i piec w 180-200 stopniach przez godzinę.
  • Gdy mięso wystygnie, trzeba zawinąć je w folię aluminiową i włożyć do lodówki.
  • Podawać na zimno pokrojone w plastry.