Pasztet ze śledzi - świetna zakąska na święta i nie tylko!

2021-03-29
Pasztet ze śledzi  - świetna zakąska na święta i nie tylko!
Autor: Shutterstock Pasztet ze śledzi zasmakuje nawet tym, którzy  nie przepadają za tą rybą.
łatwy
40 min
4

Pasztet ze śledzi to zaskakująco pyszna postna przekąska - idealne danie na wigilijny stół (zawiera śledzie, suszone grzyby, cebulkę), ale też na inne okazje. Łatwy do przygotowania, niedrogi a jaki oryginalny!

Przepis opracowały i  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 50 dag solonych  śledzi
  • szklanka mleka
  • 20 dag cebuli
  • 3 dag  suszonych  grzybów
  • pól szklanki tartej bułki
  • 40 dag ziemniaków ugotowanych  w mundurkach
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • sól i pieprz
  • po pół łyżeczki: startego ziela angielskiego, gałki muszkatołowej, majeranku i cukru
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby umyć, namoczyć i zostawić na noc, następnie ugotować.
  • Śledzie umyć zalać mlekiem i  wymoczyć do pożądanego poziomu zasolenia, osuszyć.
  • Cebulę drobno posiekać, zeszklić na mocno rozgrzanym oleju, dodać śledzie i  chwilę smażyć razem.
  • Grzyby, obrane ziemniaki, śledzie i cebulę przepuścić przez maszynkę. Połączyć ze śmietaną, tartą bułką, dodać przyprawy, wbić jajka i dokładnie wymieszać.
  • Foremkę wysmarować masłem, wysypać bułką tartą, włożyć przygotowaną masę i  piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 30 minut.
  • Podawać z pikantnym sosem.