Pasztet ze śledzi - świetna zakąska na święta i nie tylko!
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Pasztet ze śledzi to zaskakująco pyszna postna przekąska - idealne danie na wigilijny stół (zawiera śledzie, suszone grzyby, cebulkę), ale też na inne okazje. Łatwy do przygotowania, niedrogi a jaki oryginalny!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 50 dag solonych śledzi
- szklanka mleka
- 20 dag cebuli
- 3 dag suszonych grzybów
- pól szklanki tartej bułki
- 40 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki oleju
- 2 jajka
- łyżka kwaśnej śmietany
- sól i pieprz
- po pół łyżeczki: startego ziela angielskiego, gałki muszkatołowej, majeranku i cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby umyć, namoczyć i zostawić na noc, następnie ugotować.
- Śledzie umyć zalać mlekiem i wymoczyć do pożądanego poziomu zasolenia, osuszyć.
- Cebulę drobno posiekać, zeszklić na mocno rozgrzanym oleju, dodać śledzie i chwilę smażyć razem.
- Grzyby, obrane ziemniaki, śledzie i cebulę przepuścić przez maszynkę. Połączyć ze śmietaną, tartą bułką, dodać przyprawy, wbić jajka i dokładnie wymieszać.
- Foremkę wysmarować masłem, wysypać bułką tartą, włożyć przygotowaną masę i piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 30 minut.
- Podawać z pikantnym sosem.