Pasztet ze śledzi - świetna zakąska na święta i nie tylko!

2019-11-26
Pasztet ze śledzi  - świetna zakąska na święta i nie tylko!
Autor: Shutterstock Pasztet ze śledzi zasmakuje nawet tym, którzy  nie przepadają za tą rybą.
łatwy
40 min
4

Pasztet ze śledzi to zaskakująco pyszna postna przekąska - idealne danie na wigilijny stół (zawiera śledzie, suszone grzyby, cebulkę), ale też na inne okazje. Łatwy do przygotowania, niedrogi a jaki oryginalny!

Składniki

50 dag solonych  śledzi

szklanka mleka

20 dag cebuli

3 dag  suszonych  grzybów

pól szklanki tartej bułki

40 dag ziemniaków ugotowanych  w mundurkach

1 łyżka masła

3 łyżki oleju

2 jajka

łyżka kwaśnej śmietany

sól i pieprz

po pół łyżeczki: startego ziela angielskiego, gałki muszkatołowej, majeranku i cukru

 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Grzyby umyć, namoczyć i zostawić na noc, następnie ugotować.

Śledzie umyć zalać mlekiem i  wymoczyć do pożądanego poziomu zasolenia, osuszyć.

Cebulę drobno posiekać, zeszklić na mocno rozgrzanym oleju, dodać śledzie i  chwilę smażyć razem.

Grzyby, obrane ziemniaki, śledzie i cebulę przepuścić przez maszynkę. Połączyć ze śmietaną, tartą bułką, dodać przyprawy, wbić jajka i dokładnie wymieszać.

Foremkę wysmarować masłem, wysypać bułką tartą, włożyć przygotowaną masę i  piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 30 minut.

Podawać z pikantnym sosem.

Przepis opracowały i  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska