Pasztet z konfiturą z czerwonej cebuli
2021-03-29
średni
120 min
4
Zrobienie pasztetu nie jest wcale trudne. Oto sprawdzony przepis na pyszny pasztet z konfiturą z cebuli. W przypadku tego pasztetu ważna jest proporcja różnych rodzajów mięs. Podajemy dobry przepis na to wyjątkowe, świąteczne danie.
Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet w cieście, Pasztet staropolski oraz Pasztet z suszonymi śliwkami.
Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet jajeczny z pieczarkami, Pasztet cielęcy oraz Pasztet strasburski z wątróbek gęsich.
SKŁADNIKI
- 250 g piersi z kurczaka
- 250 g karkówki
- 250 g boczku
- 250 g wątróbki drobiowej
- 1 łyżka smalcu
- 4 cebule czerwone
- 1 bułka
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- 50 g masła
- 1/4 szkl. cukru
- 3/4 szkl. wytrawnego czerwonego wina
- 1/4 szkl. porto
- 1/4 szkl. octu z czerwonego wina
- 3 liście laurowe
- 1/2 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
- pieprz czarny
- 4 szt. ziela angielskiego w kulkach
- 1 łyżeczka przyprawy typu jarzynka
- 1 łyżeczka majeranku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso (bez wątróbki) pokrój na kawałki i razem z pokrojoną cebulą włóż do rozgrzanego rondla. Dodaj szklankę wody, 3 liście laurowe oraz łyżeczkę majeranku, smalcu i jarzynki. Całość duś na małym ogniu przez ok. 45 minut.
- Gdy mięso jest już gotowe, wyjmij je, a do cebuli dodaj wątróbkę i duś przez 15 minut. Po upływie tego czasu wyjmij wątróbkę, a do cebuli dodaj bułkę i duś do momentu, aż zmięknie.
- Ostudzone mięso razem z wątróbką oraz bułką przepuść przez maszynkę do mięsa. Gotową masę dopraw do smaku zmielonymi w młynku przyprawami. Dodaj po jednej łyżeczce gałki muszkatołowej, imbiru, pieprzu, ziela angielskiego oraz majeranku. (Jak przyprawiać pasztet? Sprawdź tutaj).
- Do tak przygotowanego pasztetu dodaj 3 żółtka i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszaj. Gotową masę włóż do formy i piecz przez ok. 35 minut w temperaturze 150 – 180 ºC.
- Po upieczeniu wyjmij pasztet z formy i czekaj, aż ostygnie.
- Na dużej patelni roztop masło. Pokrój cebulę i razem z cukrem smaż przez ok. 20 minut. Wlej wino, porto oraz ocet i zagotuj. Gdy konfitura się zagotuje, zmniejsz ogień i duś przez ok. 20 minut, aż zgęstnieje.
- Pasztet pokrój w plastry i podawaj z ciepła konfiturą. (Sprawdź również sprawdzone rady kucharza - jak piec pasztet.)
Beszamel.pl zdradza sekret idealnego pasztetu