Pasztet świąteczny z suszonymi śliwkami: sprawdzony przepis

2021-03-29
Agnieszka Grotek
Pasztet świąteczny z suszonymi śliwkami: sprawdzony przepis
Autor: thinkstockphotos.com Pasztet z pysznymi polskimi węgierkami to wspaniała przekąska np. na Boże Narodzenie
średni
90 min
4

Suszone śliwki znakomicie komponują się z mięsem. Dlatego na Boże Narodzenie warto przygotować aromatyczny pasztet świąteczny wzbogacony suszonymi owocami! Podajemy sprawdzony przepis na domowy pasztet.

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet z suszonymi pomidorami, Pasztet staropolski orazPasztet klasyczny z mieszanych mięs.

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet jajeczny z pieczarkami, Pasztet cielęcyorazPasztet strasburski z wątróbek gęsich.

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg chudej mielonej wołowiny
  • ½ kg mielonej wieprzowiny
  • 250 g zmielonej wątróbki wołowej lub kurzej
  • 4 zgniecione ząbki czosnku
  • 2 jaja
  • 2 łyżki wiśniówki lub brandy
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 4 zmielone ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 listek laurowy
  • garść suszonych śliwek węgierek (najlepiej wędzonych)
  • pół szklanki wiśniówki (ew. wody)
  • tłuszcz do nasmarowania formy
  • bułka tarta do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować formę do pieczenia – najlepiej klasyczną keksówkę. Nasmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.
  • Mięso wymieszać z czosnkiem, jajkami, alkoholem i przyprawami (bez listka laurowego). Śliwki namoczyć w wiśniówce lub wodzie. (Jak przyprawiać mięso na pasztet? Sprawdź tutaj.)
  • Dodać namoczone śliwy do mięsa, delikatnie wymieszać, umieścić mięso w formie (do połowy wysokości), dobrze docisnąć, na wierzchu położyć liść laurowy, przykryć formą aluminiową.
  • Piec w piekarniku przez godzinę w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Schłodzić pasztet w temperaturze pokojowej, a potem w lodówce. (Sprawdź również sprawdzone rady kucharza - jak piec pasztet.)
Agnieszka Grotek