Pasztet świąteczny z suszonymi śliwkami: sprawdzony przepis
2021-03-29
średni
90 min
4
Suszone śliwki znakomicie komponują się z mięsem. Dlatego na Boże Narodzenie warto przygotować aromatyczny pasztet świąteczny wzbogacony suszonymi owocami! Podajemy sprawdzony przepis na domowy pasztet.
Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet z suszonymi pomidorami, Pasztet staropolski orazPasztet klasyczny z mieszanych mięs.
Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet jajeczny z pieczarkami, Pasztet cielęcyorazPasztet strasburski z wątróbek gęsich.
SKŁADNIKI
- 1/2 kg chudej mielonej wołowiny
- ½ kg mielonej wieprzowiny
- 250 g zmielonej wątróbki wołowej lub kurzej
- 4 zgniecione ząbki czosnku
- 2 jaja
- 2 łyżki wiśniówki lub brandy
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 4 zmielone ziarna ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 1 listek laurowy
- garść suszonych śliwek węgierek (najlepiej wędzonych)
- pół szklanki wiśniówki (ew. wody)
- tłuszcz do nasmarowania formy
- bułka tarta do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować formę do pieczenia – najlepiej klasyczną keksówkę. Nasmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.
- Mięso wymieszać z czosnkiem, jajkami, alkoholem i przyprawami (bez listka laurowego). Śliwki namoczyć w wiśniówce lub wodzie. (Jak przyprawiać mięso na pasztet? Sprawdź tutaj.)
- Dodać namoczone śliwy do mięsa, delikatnie wymieszać, umieścić mięso w formie (do połowy wysokości), dobrze docisnąć, na wierzchu położyć liść laurowy, przykryć formą aluminiową.
- Piec w piekarniku przez godzinę w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Schłodzić pasztet w temperaturze pokojowej, a potem w lodówce. (Sprawdź również sprawdzone rady kucharza - jak piec pasztet.)