Pasztet świąteczny z suszonymi śliwkami: sprawdzony przepis

2018-03-02
Agnieszka Grotek
Pasztet świąteczny z suszonymi śliwkami: sprawdzony przepis
Autor: thinkstockphotos.com Pasztet z pysznymi polskimi węgierkami to wspaniała przekąska np. na Boże Narodzenie
średni
90 min
4

Suszone śliwki znakomicie komponują się z mięsem. Dlatego na Boże Narodzenie warto przygotować aromatyczny pasztet świąteczny wzbogacony suszonymi owocami! Podajemy sprawdzony przepis na domowy pasztet.

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet z suszonymi pomidorami, Pasztet staropolski orazPasztet klasyczny z mieszanych mięs.

Składniki

1/2 kg chudej mielonej wołowiny

½ kg mielonej wieprzowiny

250 g zmielonej wątróbki wołowej lub kurzej

4 zgniecione ząbki czosnku

2 jaja

2 łyżki wiśniówki lub brandy

2 łyżeczki soli

1 łyżeczka suszonego tymianku

1 łyżeczka suszonego majeranku

4 zmielone ziarna ziela angielskiego

1/2 łyżeczki mielonego pieprzu

1 listek laurowy

garść suszonych śliwek węgierek (najlepiej wędzonych)

pół szklanki wiśniówki (ew. wody)

tłuszcz do nasmarowania formy

bułka tarta do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Przygotować formę do pieczenia – najlepiej klasyczną keksówkę. Nasmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.

Mięso wymieszać z czosnkiem, jajkami, alkoholem i przyprawami (bez listka laurowego). Śliwki namoczyć w wiśniówce lub wodzie. (Jak przyprawiać mięso na pasztet? Sprawdź tutaj.)

Dodać namoczone śliwy do mięsa, delikatnie wymieszać, umieścić mięso w formie (do połowy wysokości), dobrze docisnąć, na wierzchu położyć liść laurowy, przykryć formą aluminiową.

Piec w piekarniku przez godzinę w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Schłodzić pasztet w temperaturze pokojowej, a potem w lodówce. (Sprawdź również sprawdzone rady kucharza - jak piec pasztet.)

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet jajeczny z pieczarkami, Pasztet cielęcyorazPasztet strasburski z wątróbek gęsich.