Pasztet staropolski: przepis na świąteczny hit

2021-03-29
Sara Niedźwiecka
Pasztet staropolski: przepis na świąteczny hit
Autor: Shutterstock Pasztet staropolski z wielu gatunków mięs to doskonała domowa wędlina, zdrowa i smaczna
średni
45 min
4

Pasztet staropolski to doskonały przepis na świąteczny hit. Podpowiadamy, jak zrobić pasztet staropolski, który zachwyci gości przy każdej odświętnej okazji.

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet z suszonymi pomidorami, Pasztet z suszonymi śliwkami oraz Pasztet klasyczny z mieszanych mięs.

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet jajeczny z pieczarkami, Pasztet cielęcyorazPasztet strasburski z wątróbek gęsich.

SKŁADNIKI

  • 1 kg mięsa (może być kurczak, indyk, wieprzowina, wołowina lub dziczyzna)
  • 20 dag boczku lub słoniny
  • 3 cebule
  • 2 suszone grzyby
  • ząbek czosnku
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • majeranek
  • bułka kajzerka
  • 3 jajka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Boczek lub słoninkę pokroić w dużą kostkę i podsmażyć w rondlu. Kiedy wytopi się trochę tłuszczu wrzucić mięso i zrumienić. Dodać cebule, czosnek, grzyby i przyprawy (oprócz gałki). Dusić tak długo, aż mięso będzie miękkie.
  • Ostudzić. Po ostudzeniu wyjąć mięso z sosu, a do sosu włożyć kajzerkę. Mięso, namoczoną w sosie bułkę, cebulę oraz grzyby przepuścić dwa razy przez maszynkę do mielenia.
  • Dodać jajka, gałkę, doprawić do smaku. Masę dokładnie wymieszać. (Jak przyprawiać mięso na pasztet? Sprawdź tutaj.)
  • Formę do pasztetów posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Piec 1 godzinę w temperaturze 180°C.
  • Po wyjęciu z piekarnika lekko ostudzić i wyjąć pasztet z formy. (Sprawdź również sprawdzone rady kucharza - jak piec pasztet.)
Sara Niedźwiecka