Pasztet popularny: babciny przepis
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Jednym z największych świątecznych przysmaków jest pasztet. Ten przepis na pasztet pochodzi z kursu kulinarnego z 1971 roku! Jak zrobić tzw. "Pasztet Popularny"?
Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet klasyczny z mieszanych mięs, Pasztet polski oraz Pasztet domowy.
Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet jajeczny z pieczarkami, Pasztet cielęcyorazPasztet strasburski z wątróbek gęsich.
SKŁADNIKI
- kilogram mięsa wieprzowego (łopatka, karczek lub szynka)
- 60 dag podgardla
- 30 dag wątróbka
- 2 cebule
- 3 jajka
- 2 małe bułki albo 1 duża
- 1-2 grzybki suszone
- ziele angielskie, liść laurowy
- gałka muszkatołowa, sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso, podgardle i cebulę (wszystko pokrojone na średniej wielkości kawałki) włożyć do dużego garnka. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i podlać szklanka wody. Przykryć pokrywką i dusić na wolnym ogniu (do miękkości).
- Pod koniec duszenia na 20 minut włożyć wątróbkę i bułkę (tak aby wchłonęła sos). Przepuść przez maszynkę 2-3 razy.
- Do farszu wbić jajka, przyprawić, dodać startą gałkę muszkatołową. Farsz dobrze wyrobić. (Jak przyprawić pasztet? Sprawdź tutaj.)
- Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i lekko posypanej bułką tartą. Piec około 60 minut w temperaturze 170ºC. (Sprawdź również sprawdzone rady kucharza - jak piec pasztet.)