Pasztet na święta: sprawdzony przepis
2021-12-02
trudny
150 min
4
Domowy pasztet chętnie przygotowujemy na święta czy inne uroczyste okazje. Pieczenie pasztetu wymaga odrobiny wysiłku, jednak jego smak wynagrodzi te trudy. Podajemy sprawdzony przepis na domowy pasztet idealny na święta - z suszonymi owocami i grzybami.
Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet polski, Pasztet domowy oraz Pasztet z grzybami.
Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet jajeczny z pieczarkami, Pasztet cielęcyorazPasztet strasburski z wątróbek gęsich.
SKŁADNIKI
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 4 uda kurczaka (ok. 1-1,2 kg)
- 300 g podgardla wieprzowego
- 300 g pachwiny wieprzowej
- 500 g wątróbek drobiowych
- 100 g słoniny
- 1 cebula
- 2 marchewki
- pietruszka
- kawałek selera
- 2-3 suszone bułki
- 3-4 suszone grzyby
- garść żurawiny (ok. 70 g)
- 100 g suszonych śliwek
- 100 g pieczarek
- sól, pieprz
- 1-2 łyżki majeranku
- 6 ząbków czosnku
- 3 liście laurowe
- po 6 ziarenek ziela angielskiego, jałowca i pieprzu
- 4 jajka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso – wieprzowinę, wyfiletowane uda z kurczaka, podgardle, pachwinę i wątróbki – umyć i obsmażyć.
- Następnie włożyć do dużego rondla, dodać cebulę, marchew, pietruszkę, selera, czosnek, suszone grzyby, liście laurowe, ziarnka ziela angielskiego, jałowca i pieprzu, posolić, podlać ok. 1 szklanką wody i dusić do miękkości.
- Gdy mięso ostygnie, wyjąć je i dwa razy zmielić przez maszynkę. Następnie przecedzić sos z duszenia, namoczyć w nim bułki i również je zmielić. Do masy mięsnej można dodać także zmielone marchewki i pietruszkę oraz resztę przecedzonego sosu.
- Do masy dodać jajka, doprawić solą, pieprzem i majerankiem, dobrze wymieszać. (Jak przyprawiać pasztet? Sprawdź tutaj.)
- Mięso podzielić na cztery części (lub więcej, w zależności od wielkości foremek).
- Foremki nasmarować tłuszczem, posypać bułką tartą, a na dno położyć cienkie paseczki słoniny.
- Do pierwszej foremki włożyć masę mięsną do 3/4 wysokości. Do drugiej – mięso wymieszane z żurawiną, do trzeciej – z drobno pokrojoną śliwką, do czwartej – z pokrojonymi drobno i obsmażonymi pieczarkami.
- Piec godzinę w temperaturze 160ºC. Po tym czasie wyjąć foremki i odstawić do ostygnięcia. Dopiero potem foremki można odwrócić do góry dnem i wyjąć pasztety. (Sprawdź również sprawdzone rady kucharza - jak piec pasztet).