Pasztet mieszany z suszonymi pomidorami

2018-03-02
Sandra Osińska
Pasztet z różnych mięs, z suszonymi pomidorami
Autor: Shutterstock Pasztet z różnych mięs, z suszonymi pomidorami łączy w sobie to, co lubimy najbardziej. 
łatwy
60 min
4

Pasztety tradycyjnie piecze się na święta. Dziś lubiany przez nas wszystkich pasztet mieszany, ale z nietypowym dodatkiem, bo z suszonymi pomidorami. Wygląda bardzo ciekawie i tak też smakuje. Warto wypróbować ten przepis.

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet z suszonymi śliwkamiPasztet staropolski oraz Pasztet klasyczny z mieszanych mięs.

Składniki

3 gęsie piersi

1 kg łopatki wołowej

50 dag wątróbki drobiowej

50 dag boczku

5 jaj

3 cebule

5 płatów pomidorów suszonych w oliwie

2-3 czerstwe kajzerki

3 liście laurowe

ziele angielskie

10 dag klarowanego masła

4 plastry słoniny

1 łyżka pieprzu zielonego lub czerwonego

gałka muszkatołowa

imbir

papryka w proszku

pieprz i sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Umieść w garnku gęsie piersi, pokrojoną wołowinę i boczek. Dodaj przyprawy i podlej 2 szklankami wody. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż wołowina będzie miękka. Zalej kajzerki wodą. Ugotowane mięso wyjmij i odsącz. Zmiel je dwa razy.

Włóż na chwilę wątróbkę do gorącego wywaru. Zeszklij na maśle cebulę. Odciśniętą bułkę, odcedzoną wątróbkę i podsmażoną cebulę zmiel razem. Połącz ze sobą dwie masy. Mieszając, dodawaj roztrzepane jajka i pieprz oraz masę przypraw: gałkę muszkatołową, paprykę, imbir i sól. (Jak przyprawić mięso na pasztet? Sprawdź tutaj.)

Wyłóż 1/3 masy do keksówki wyścielonej folią aluminiową. Następnie ułóż warstwę z połowy suszonych pomidorów. Przykryj je kolejną częścią masy mięsnej i ponownie połóż warstwę pomidorów.

Na sam wierzch wyłóż pozostałe mięso i przykryj słoniną pokrojoną w paski. Piecz 45-60 minut w temp 200 stopni. (Sprawdź również sprawdzone rady kucharza - jak piec pasztet.)

Ewa Wachowicz: moja Wielkanoc [VIDEO]

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet jajeczny z pieczarkami, Pasztet cielęcy oraz Pasztet strasburski z wątróbek gęsich.