Pasztet mieszany z suszonymi pomidorami

Sandra Osińska
Pasztet z różnych mięs, z suszonymi pomidorami
Autor: Shutterstock Pasztet z różnych mięs, z suszonymi pomidorami łączy w sobie to, co lubimy najbardziej. 
łatwy
60 min
4

Pasztety tradycyjnie piecze się na święta. Dziś lubiany przez nas wszystkich pasztet mieszany, ale z nietypowym dodatkiem, bo z suszonymi pomidorami. Wygląda bardzo ciekawie i tak też smakuje. Warto wypróbować ten przepis.

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet z suszonymi śliwkamiPasztet staropolski oraz Pasztet klasyczny z mieszanych mięs.

Ewa Wachowicz: moja Wielkanoc [VIDEO]

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet jajeczny z pieczarkami, Pasztet cielęcy oraz Pasztet strasburski z wątróbek gęsich.

SKŁADNIKI

  • 3 gęsie piersi
  • 1 kg łopatki wołowej
  • 50 dag wątróbki drobiowej
  • 50 dag boczku
  • 5 jaj
  • 3 cebule
  • 5 płatów pomidorów suszonych w oliwie
  • 2-3 czerstwe kajzerki
  • 3 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • 10 dag klarowanego masła
  • 4 plastry słoniny
  • 1 łyżka pieprzu zielonego lub czerwonego
  • gałka muszkatołowa
  • imbir
  • papryka w proszku
  • pieprz i sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umieść w garnku gęsie piersi, pokrojoną wołowinę i boczek. Dodaj przyprawy i podlej 2 szklankami wody. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż wołowina będzie miękka. Zalej kajzerki wodą. Ugotowane mięso wyjmij i odsącz. Zmiel je dwa razy.
  • Włóż na chwilę wątróbkę do gorącego wywaru. Zeszklij na maśle cebulę. Odciśniętą bułkę, odcedzoną wątróbkę i podsmażoną cebulę zmiel razem. Połącz ze sobą dwie masy. Mieszając, dodawaj roztrzepane jajka i pieprz oraz masę przypraw: gałkę muszkatołową, paprykę, imbir i sól. (Jak przyprawić mięso na pasztet? Sprawdź tutaj.)
  • Wyłóż 1/3 masy do keksówki wyścielonej folią aluminiową. Następnie ułóż warstwę z połowy suszonych pomidorów. Przykryj je kolejną częścią masy mięsnej i ponownie połóż warstwę pomidorów.
  • Na sam wierzch wyłóż pozostałe mięso i przykryj słoniną pokrojoną w paski. Piecz 45-60 minut w temp 200 stopni. (Sprawdź również sprawdzone rady kucharza - jak piec pasztet.)
Sandra Osińska