Pasta z sera feta i suszonych pomidorów - dip idealny do kanapek i warzyw
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Pasta z sera feta i suszonych pomidorów jest idealna do kanapek lub jako dip do surowych warzyw. Smaczna pasta z twarogu solankowego i pełnych aromatu pomidorów dobrze się smaruje i może zastąpić masło na kanapce. Doskonale nadaje się do podania jako dip, otoczona pociętymi na paluszki surowymi warzywami. Pasuje do ogórków, kalarepki, białej rzodkwi i gotowanej al dente fasolki szparagowej.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Anna Szubińska, Adrianna Ewa Stawska
SKŁADNIKI
- 200 g sera feta
- 100 g kremowego twarożku
- 6 suszonych pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka cząbru
- pół łyżeczki ostrej papryki
- pół łyżeczki czarnego pieprzu zmielonego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W malakserze rozdrobnić grubo pokrojone suszone pomidory razem z koncentratem.
- Dodać przyprawy, kremowy twarożek i zmiksować ponownie.
- Na koniec dodać pokrojony w kostkę ser feta. Ponownie zmiksować.
- Przechowywać do 2 dni w lodówce.