Pasta z selera - świetny sposób na wykorzystanie naci selera
2021-11-05

łatwy
15 min
4
Pasta z selera to sposób na wykorzystanie świeżych liści selera. Pasta stanowi świetną przyprawę - bez dodatków, ulepszaczy, wzmacniaczy smaku. Może być dodatkiem do zup, sosów, zapiekanek i kanapek. Gdy wymieszamy ją z tartym parmezanem i mielonymi orzechami czy migdałami może zmienić się w aromatyczne pesto do makaronu. Podpowiadamy jak przygotować pastę selerową.
Polecamy też:
Domowa przyprawa do zup: jak zrobić? Przepis na mieszankę
Wegeta do słoików, czyli jarzynka na zimę
Oszczędny bulion warzywny z obierek: tania i smaczna baza do zup
SKŁADNIKI
- 10-12 łodyg selera wraz z liśćmi
- ok. 2 łyżki soli (20g)
- 4 łyżki oliwy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Łodygi selera płuczemy i osuszamy w papierowym ręczniku. Odrywamy liście.
- Kroimy i wraz z solą wkładamy do blendera. Miksujemy dolewając porcjami oliwę, aż do otrzymania pasty.
- Pastę przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy, na wierzchu polewamy oliwą i gotowe! Używamy według potrzeb.
Pesto – prosty sos, który podbił świat