Co zrobić z resztek kurczaka? Zrób pyszną pastę kanapkową w 5 minut!
 
                  Został Ci kurczak z obiadu, rosołu albo grilla? Nie wyrzucaj go! Zrób z niego pyszną, kremową pastę kanapkową, która powstaje dosłownie w kilka minut. To świetny sposób na wykorzystanie resztek mięsa z kurczaka i przygotowanie domowej przekąski w duchu zero waste. Wystarczy odrobina majonezu, przyprawy i ulubione dodatki, by powstało smarowidło idealne na śniadanie lub kolację. Prosty, szybki i przepyszny pomysł, który zawsze się udaje!
Pasty kanapkowe - pyszne coś z niczego!
Pasty kanapkowe to jeden z najprostszych i najbardziej kreatywnych sposobów na wykorzystanie resztek z lodówki. Pozwalają w kilka minut wyczarować coś smacznego z tego, co zostało po obiedzie – kawałka pieczonego mięsa, gotowanego kurczaka czy warzyw z rosołu. Dzięki temu nic się nie marnuje, a domowe śniadania i kolacje zyskują nowy, pyszny wymiar.
Pasta z kurczaka to klasyk, który można przygotować na wiele sposobów – z majonezem, jogurtem naturalnym, ziołami, jajkiem lub ogórkiem kiszonym. To przepis, który nie tylko pozwala wykorzystać resztki mięsa, ale też daje pełną swobodę eksperymentowania ze smakiem. Wystarczy chwila, by z kilku składników powstała kremowa, aromatyczna pasta, idealna do świeżego pieczywa lub tostów.
Inne pomysły na wykorzystanie mięsa z kurczaka:
Przebojowe kotlety drobiowe: najlepszy patent na wykorzystanie resztek pieczonego kurczaka
Kotlety z resztek - gotowanych ziemniaków i kurczaka z rosołu - oszczędne danie obiadowe
Fantastyczny ryż z kurczakiem na słodko - znakomite dania z resztek pieczonego kurczaka
SKŁADNIKI
- mięso z kurczaka gotowanego w wywarze, pieczonego lub grillowane - pozbawione kości i chrząstek
- posiekany szczypiorek i natka pietruszki
- jajka na twardo (liczba zależy od ilości mięsa) - 2 na ćwiartkę kurczaka
- majonez - czubata łyżka na ćwiartkę kurczaka
- ulubione przyprawy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurczaka posiekać drobno lub zblendować - zależy jaką konsystencję pasty wolimy.
- Dodać posiekane zioła i drobno pokrojone jajka.
- Przyprawić i wymieszać z majonezem.
- Pasta doskonale smakuje z ciemnym pieczywem i pomidorami lub ogórkami małosolnymi.
 
           
             
            
         
            
         
            
        ![Jajka faszerowane schabem, przepis Konrada Gacy - na Wielkanoc i nie tylko [WIDEO]](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-Jq8s-QS8o-CCBZ_jajka-faszerowane-schabem-przepis-konrada-gacy-na-wielkanoc-i-nie-tylko-wideo-320x213.jpg) 
            
         
            
         
            
        ![Portobello nadziewane kukurydzą i papryką [WIDEO]](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-dBJK-KmNE-BQ4a_pieczarki-portobello-z-kukurydza-320x213.jpg) 
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
        