Pasta z kurczaka: przepis na wykorzystanie resztek kurczaka
Pasta z kurczaka to pyszny przepis na wykorzystanie resztek kurczaka, które zostały po gotowaniu wywaru na zupę lub grillowym przyjęciu. Do przygotowania pasty można także użyć kurczaka pieczonego. W zależności od tego, jak przyrządzony był kurczak doprawiamy pastę mocniej lub słabiej. Pasta z kurczaka to doskonały i łatwy do przygotowania dodatek do pieczywa.
SKŁADNIKI
- mięso z kurczaka gotowanego w wywarze, pieczonego lub grillowane - pozbawione kości i chrząstek
- posiekany szczypiorek i natka pietruszki
- jajka na twardo (liczba zależy od ilości mięsa) - 2 na ćwiartkę kurczaka
- majonez - czubata łyżka na ćwiartkę kurczaka
- ulubione przyprawy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurczaka posiekać drobno lub zblendować - zależy jaką konsystencję pasty wolimy.
- Dodać posiekane zioła i drobno pokrojone jajka.
- Przyprawić i wymieszać z majonezem.
- Pasta doskonale smakuje z ciemnym pieczywem i pomidorami lub ogórkami małosolnymi.
Inne pomysły na wykorzystanie mięsa z kurczaka:
Przebojowe kotlety drobiowe: najlepszy patent na wykorzystanie resztek pieczonego kurczaka
Kotlety z resztek - gotowanych ziemniaków i kurczaka z rosołu - oszczędne danie obiadowe
Fantastyczny ryż z kurczakiem na słodko - znakomite dania z resztek pieczonego kurczaka
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska