Pasta z grochu z ziołami - przepis na polski hummus

Pasta z grochu z ziołami - przepis na polski hummus
Autor: Shutterstock Pasta z grochu  to bogate źródło roślinnego białka
łatwy
40 min
4

Pasta z grochu z dodatkiem aromatycznych ziół to znakomity dodatek do pieczywa, chrupek, czipsów. Zdrowe roślinne białko, łatwo  dostępne i niedrogie, pyszne polskie zioła i prostota wykonania - oto powody, dla których warto wypróbować przepis na pastę z grochu.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka grochu
  • 3 szklanki wody
  • po ćwierć łyżeczki cukru i suszonego cząbru
  • sól
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cebuli startej na tarce
  • 2 łyżki oleju
  • pół łyżeczki majeranku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Łuskany groch  zalać 3 szklankami wody, zostawić na noc, następnego dnia dodać cukier i cząber i ugotować do miękkości na bardzo małym ogniu. Sól dodać do już miękkiego grochu.
  • Lekko przestudzony i odparowany groch zmiksować z olejem, czosnkiem i sokiem z cytryny, majerankiem i startą cebulą. Przyprawić do smaku i schłodzić.
  • Posmarowane pastą pieczywo podawać posypane ulubionymi świeżymi ziołami.