Pasta z ciecierzycy i pieczonej papryki - smaczny dodatek do chleba
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Jeżeli znudziło Ci się tradycyjne masło, margaryna albo serki do smarowania możesz zawsze zrobić pyszną pastę. Sprawdzi się nawet na małym towarzyskim przyjęciu. Oczywiście przyda się blender. Oto przepis na pyszną pastę z ciecierzycy i pieczonej papryki.
Polecamy inne pyszne pasty do chleba:
Pasta z grochu z ziołami - przepis na polski hummus
SKŁADNIKI
- 1 puszka gotowanej ciecierzycy
- 4-6 dużych czerwonych papryk
- 1-3 łyżeczki soku z cytryny
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Paprykę przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia skórką do góry. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez ok. 30 minut.
- Upieczoną paprykę włożyć do worka foliowego, dobrze zamknąć i odstawić na kilkanaście minut.
- Po kilkunastu minutach zdjąć z papryki skórkę.
- Ugotowaną ciecierzycę i paprykę zmiksować na jednorodną pastę.
- Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.