Pasta paprykowa do chleba - po prostu pyszna!
2023-08-24
łatwy
35 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Pasta paprykowa do chleba to solidna porcja witamin, mikroelementów i przede wszystkim smaku! Pasta z papryki nadaje się do jedzenia bez dodatków, można też potraktować ją jak smarowidło pod ser czy wędlinę.
SKŁADNIKI
- 5 czerwonych papryk
- duży pęczek natki pietruszki
- 3 cebule
- pół szklanki ryżu
- pół szklanki gęstego przecieru pomidorowego
- szklanka pestek słonecznika
- łyżeczka wędzonej papryki w proszku (słodkiej)
- łyżeczka mielonego kminu
- pieprz i sól do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Papryki przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne. Ułożyć na papierze do pieczenia.
- Piekarnik rozgrzać do 230 stopni i włączyć górny grill. Blachę z paprykami umieścić tuż pod grillem, piec paprykę do chwili, aż skórka stanie się zwęglona.
- Przełożyć papryki do miski i zakryć ją szczelnie folią. Odstawić na 20 minut, a następnie obrać papryki ze skórki.
- W czasie gdy papryki się pieką ugotować ryż i wystudzić.
- Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni, a następnie zmiksować na małe okruszki.
- Cebule pokroić na półplasterki i zeszklić na oleju.
- Papryki i cebule dokładnie zmiksować. Dodać ryż, rozdrobnione ziarenka słonecznika i przecier, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell
Zobacz także nasz przepis na paprykę marynowaną w occie