Pasta jajeczna do naleśników, do chleba, jak u Magdy Gessler: Kuchenne Rewolucje, Miastko

Pasta jajeczna do naleśników, do chleba, jak u Magdy Gessler: Kuchenne Rewolucje, Miastko
Autor: Shutterstock.com Pasta jajeczna do naleśników lub do chleba smakuje zawsze i wszędzie
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Pasta jajeczna jest pyszna i nadaje się nie tylko do chleba. Magda Gessler podczas Kuchennych Rewolucji w Miastku pastę jajeczną podała w naleśnikach do zupy szczawiowej. I to jest absolutnie genialny pomysł! Niby proste, a smakuje jak milion dolarów. Koniecznie wypróbujdzie jeszcze dzisiaj pasty jajecznej, które zmieniła Kawiarnię Marysieńkę w Bistro Tajemniczy Staw i to z sukcesem!  

SKŁADNIKI

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 3 łyżki śmietany 30% lub 36%
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżeczki musztardy
  • 1/3 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 szczypta majeranku
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka posiekać drobno, przecisnąć przez prasę do ziemniaków lub rozdrobnić za pomocą tłuczka do ziemniaków. 
  • Zieleninę również drobno posiekać. Dodać do posiekanych jajek i wymieszać.
  • Śmietanę wymieszać z miękkim masłem, musztardą i przyprawami. Dodać do jajek. Wymieszać.
  • Jejeczną pastę spróbować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. 
Jajka – zdrowie w skorupce

Pasty kanapkowe i inne smarowidła do chleba - 10 obłędnych przepisów

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej