Pasta do chleba z czerwonej fasoli - łatwy i pyszny przepis

2021-03-29
Pasta do chleba z czerwonej fasoli - łatwy i pyszny przepis
Autor: Shutterstock Zdrowa pasta do chleba, z czerwonej fasoli, do przygotowania w 5 minut
łatwy
10 min
4

Pasta do chleba z czerwonej fasoli - idealne smarowidło do pieczywa do przygotowania w 5 minut. Dla wegetarian i nie tylko - to pasta pełna błonnika, zdrowego roślinnego białka i witamin - doskonała dla każdego!

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 puszka czerwonej fasoli, lub podobna ilość (220g) ugotowanej
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 pęczek szczypiorku, szczypioru lub 1 średnia cebula
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Fasolę porządnie opłukać z zalewy i przełożyć do głębokiej miski.
  • Widelcem ugnieść fasolę na gładką masę, można też zrobić to blenderem. W przypadku gotowanej fasoli można dodać odrobinę wody, aby fasola nabrała konsystencji pasty.
  • Dodać przecier pomidorowy, posiekaną cebulkę lub szczypiorek, a następnie paprykę wędzona.
  • Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Gotowe!