Pasta do chleba z czerwonej fasoli - łatwy i pyszny przepis
2021-03-29
łatwy
10 min
4
Pasta do chleba z czerwonej fasoli - idealne smarowidło do pieczywa do przygotowania w 5 minut. Dla wegetarian i nie tylko - to pasta pełna błonnika, zdrowego roślinnego białka i witamin - doskonała dla każdego!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 puszka czerwonej fasoli, lub podobna ilość (220g) ugotowanej
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 pęczek szczypiorku, szczypioru lub 1 średnia cebula
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolę porządnie opłukać z zalewy i przełożyć do głębokiej miski.
- Widelcem ugnieść fasolę na gładką masę, można też zrobić to blenderem. W przypadku gotowanej fasoli można dodać odrobinę wody, aby fasola nabrała konsystencji pasty.
- Dodać przecier pomidorowy, posiekaną cebulkę lub szczypiorek, a następnie paprykę wędzona.
- Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Gotowe!