Panierowane pory - przepis na niecodzienną przystawkę
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Przepis na panierowane pory to propozycja uczty nie tylko dla jaroszy. Panierowane pory przyrządza się bardzo szybko i prosto. Są przy tym daniem dość niecodziennym, więc można nim zaskoczyć gości. Panierowane pory z żółtym serem mają wyrazisty smak, mogą być podawane jako smaczna, szybka przekąska lub jako część dania głównego.
SKŁADNIKI
- 4 pory
- 5 łyżek tartej bułki
- 10 dag żółtego sera
- 5 łyżki oleju
- majeranek do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z porów zdjąć wierzchnią warstwę liści, oczyścić i opłukać. Zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut, aby zmiękły. Osączyć, ostudzić i pokroić na mniejsze części.
- Przygotować dwa talerze. Na pierwszy wbić jajka, roztrzepać, dodać sól i pieprz. Na drugi wysypać bułkę tartą.
- Pory zanurzyć w roztrzepanym jajku i obtoczyć w tartej bułce. Obsmażyć z dwóch stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
- Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, ułożyć pory i posypać tartym serem. Zapiekać w piekarniku w temp. 170 st. C przez ok. 10 minut.
- Podawać udekorowane świeżym lub suszonym majerankiem.