Oliwkowa marynata z łososiem i pomarańczą
2021-03-29

łatwy
15 min
4
Dieta śródziemnomorska uważana jest za najzdrowszą i najlepszą do stosowania na co dzień. Jednym z podstawowych jej składników są oliwki, zwane także „pigułkami młodości”. Zawierają one prowitaminę A, witaminy C i E oraz mnóstwo witamin z grupy B. Przygotowane w marynacie z łososiem i pomarańczą smakują wyśmienicie.
SKŁADNIKI
- 75 g zielonych hiszpańskich oliwek
- 75 g czarnych hiszpańskich oliwek
- 100 g wędzonego łososia
- 1-2 kromki chleba
- pomarańcza
- garść kaparów
- świeży koper
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na suchej patelni upraż pokrojony w kostkę chleb.
- Do miseczki przełóż odsączone oliwki, dla kontrastu wymieszaj zielone i czarne.
- Obierz i podziel na cząstki pomarańczę. Dodaj pokrojonego w kawałki łososia.
- Dodaj uprażony, przestudzony chleb, kapary oraz poszarpany koperek.
- Na koniec skrop całość hiszpańską oliwą z oliwek. Pomieszaj i podawaj.