Odżywcze pesto z liści i kwiatów nasturcji: pyszny sos dla zdrowia

Pesto z liści i kwiatów nasturcji
Autor: Shutterstock Pesto z liści i kwiatów nasturcji podane na dwa sposoby: na pieczywie i z makaronem
łatwy
15 min
4

Odżywcze pesto z liści i kwiatów nasturcji to pyszny sos do makaronu lub smarowidło do pieczywa. Nasturcja to bogactwo związków biologicznie czynnych, które wspomagają nasz organizm w walce z patogenami chorobotwórczymi. No i jest smaczna! Zapraszamy do wypróbowania przepis na pyszne i sycące pesto z nasturcji! Zdrowie prosto z rabatki!

Nasturcja - wartość odżywcza

Nasturcja (łac. Tropaeolum) pochodzi z Ameryki Południowej. Do Europy trafiła z Peru w XVI wieku dzięki Hiszpanom. Jej piękne żółte i pomarańczowe kwiaty oraz ozdobne okrągłe liście od razu zdobyły uznanie estetów. Jednak nasturcja to roślina od starożytności wykorzystywana jako surowiec leczniczy. 

Nasturcja zawiera sole mineralne, siarkę, olejki eteryczne oraz błonnik, a także dużo witaminy C. Nasturcja zawiera substancje czynne o działaniu antyseptycznym, antybakteryjnym i przeciwgrzybiczym. 

Liście i kwiaty nasturcji są jadalne. W kuchni używa się ich jako dodatek do sałatek. Również owoce marynuje się, aby wykorzystywać je jak kapary. 

Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 szklanki liści nasturcji
  • 2 szklanki kwiatów nasturcji
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 1 szklanka tartego sera twardego np. parmezanu, pecorino lub bursztynu
  • 1 1/2 szklanki oliwy z oliwek lub innego dobrego oleju roślinnego 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Liście i kwiaty wypłukać w lekko zakwaszonej wodzie, aby pozbyć się mszyć i innych owadzich lokatorów. Następnie odsączyć i osuszyć. 
  • Do kielicha miksera lub misy malaksera dodać liście, kwiaty, pokrojony czosnek, blanszowane orzechy włoskie, parmezan. Na koniec wlać oliwę lub inny dobry olej roślinny. 
  • Zmiksować na gładką masę.
  • Pesto używać do ugotowanego makaronu lub jako smarowidło do pieczywa.