Nuggetsy z kurczaka na przekąskę
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Kęski kurczaka w panierce należą do tych przekąsek, które najbardziej lubią zarówno goście, jak i domownicy. Możesz je podać z ulubionymi sosami, które samodzielnie, bądź kupisz gotowe w sklepie. Umilą każdy seans filmowy, wspólne oglądanie meczu, czy party ze znajomymi.
Polecamy również inne imprezowe przekąski:Pieczarki w chrupiącej panierce, Popcorn chicken oraz Kabanosy w cieście francuskim
SKŁADNIKI
- 0,5 kg mięsa z piersi kurczaka
- 0,5 l maślanki
- 200 g krakersów solonych
- ulubiona sałata
- SOS CZOSNKOWY:
- 300 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżka majonezu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól do smaku
- SOS ORIENTALNY:
- 5 łyżek sosu sojowego
- 5 łyżek soku z cytryny
- 2 łyżki miodu
- 1 papryczka chili
- świeża kolendra
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Podziel mięso na małe, najlepiej podłużne kawałki. Zalej maślanką i odstaw do lodówki na minimum godzinę. Następnie wyjmij z maślanki i obtocz we wcześniej pokruszonych krakersach.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni i włóż kawałki mięsa. Piecz na oko, w zależności od wielkości kawałków mięsa.
- Podawaj z ulubionymi sosami na sałacie. W przypadku sosów składniki należy wymieszać drobno siekając produkty typy chili czy kolendra.