Nie z cebulą, nie w śmietanie. Ze śledzi robię pyszną pastę do chleba i nie tylko

2025-12-05 13:31

Śledzie to pyszne ryby morskie, które można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Stanowią smaczną przekąskę i są dobrym dodatkiem do sałatek. Mało kto wie, że można zrobić z nich wyborną pastę do smarowania chleba lub podawać jako przystawkę. Pasta rybna ze śledzia świetnie sprawdzi się na wigilię i podczas rodzinnego spotkania w Boże Narodzenie. Zobaczcie, jak łatwo i szybko można zrobić znakomitą pastę ze śledzia.

pasta ze śledzi

i

Autor: Veophoto/ Shutterstock Weź śledzie i kilka dodatków. W parę minut zrób pyszną pastę do smarowania.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Czy pasta ze śledzi jest zdrowa?

Pasta ze śledzi przyrządzona według tego przepisu to nie tylko mnóstwo smaku. Smarowidło zawiera wiele cennych dla zdrowia witamin, minerałów i składników odżywczych. Chociaż śledzie zalicza się je to tłustych ryb, pozytywnie wpływają na zdrowie. Pasta stanowi dobre źródło białka i kwasów tłuszczowych omega-3, w które bogate są śledzie. Te morskie ryby zawierają także witaminy D, B12, selen i jod. Ta pasta rybna to nie tylko zdrowy dodatek do pieczywa, ale zastrzyk zdrowia.

Jak zrobić pastę ze śledzi?

W sklepach pełno jest najróżniejszych past rybnych. Za małe opakowanie trzeba jednak słono zapłacić. Zamiast kupować gotowe smarowidło, pyszną i zdrową pastę rybną można zrobić w domu. Przepis na pastę ze śledzi jest łatwy i błyskawiczny. Jedną z wielu zalet tej receptury jest to, że wykorzystuje się tylko kilka prostych produktów. Pysznie się ze sobą komponują i tworzą tę wyśmienitą pastę, którą można robić przez cały rok.

Jak więc robi się pastę ze śledzia? Wystarczy wybrać ten sprawdzony przepis, aby w ciągu kwadransa poznać jej wyborny smak. Przyda się dobry blender. Warto jednak pamiętać, że śledzie trzeba wymoczyć w wodzie, aby usunąć nadmiar soli. Trwa to zwykle kilka godzin, a wodę co jakiś czas należy zmieniać.

  • 1. krok – pokrojenie śledzi
  • 2. krok – zblendowanie śledzi z pozostałymi składnikami
  • 3. krok – wymieszanie pasty z masłem, szczypiorkiem i przyprawami

Jak podawać pastę ze śledzi?

Pełna smaku i zdrowia pasta ze śledzi, którą z łatwością można zrobić w domu, to pomysł na oryginalne smarowidło do pieczywa. Jest uniwersalna i można robić ją przez cały rok. Świetnie komponuje się z jasnym i ciemnym chlebem, bułeczkami czy chrupiącą bagietką. Pastę śledziową można też podawać jako przekąskę na różne okazje. Idealnie zastąpi klasyczne śledzie z cebulą czy w śmietanie. Sprawdzi się na kolacji wigilijnej i podczas świąt Bożego Narodzenia.

SKŁADNIKI

  • 100 g filetów śledziowych wymoczonych w wodzie
  • 100 g chudego twarogu
  • 2 żółtka z jajek ugotowanych na twardo
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wymoczone w wodzie i osuszone filety śledziowe pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do blendera.
  • Dodać pokruszony twaróg, żółtka i roztopione masło. Zmiksować na gładko.
  • Dodać miękkie masło i doprawić solą oraz pieprzem. Wsypać szczypiorek i wymieszać.
  • Podawać jako dodatek do pieczywa lub przekąskę na wigilię, Boże Narodzenie lub inne okazje.
Śledzie a zdrowie: właściwości, wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść śledzie?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...