Nie sezam, nie słonecznik. Najlepszą chałwę robię z tych bezglutenowych ziarenek

Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Chałwa jest popularnym przysmakiem w naszym kraju. Znana jest od lat i można ją kupić w wielu sklepach w różnych wariantach smakowych. Bez problemu można też przygotować ją w domu. W tym przepisie pyszną chałwę robi się ze składnika zaliczanego do superfoods. Quinoa, bo to o niej właśnie mowa, sprawdza się idealnie. Poznajcie prosty przepis na szybką i zdrową chałwę z komosy ryżowej.
Co daje jedzenie komosy ryżowej?
Komosa ryżowa, czyli quinoa, to produkt, który zyskał popularność już jakiś czas temu. Jest głównym składnikiem pysznej domowej chałwy. Ziarenka cenione są nie tylko za smak, ale i bogactwo witamin i minerałów. Komosa ryżowa korzystnie wpływa na zdrowie i zapewnia prawidłową pracę całego organizmu. Jest bezglutenowa i ma niski indeks glikemiczny. Dlaczego więc warto sięgnąć po quinoę?
- Źródło pełnowartościowego białka – zawiera niezbędne aminokwasy i stanowi doskonały zamiennik mięsa w diecie wegańskiej i wegetariańskiej.
- Bogactwo błonnika – wspomaga trawienie, reguluje pracę jelit i daje uczucie sytości.
- Źródło witamin i minerałów – jest bogata w witaminy z grupy B i E oraz magnez, żelazo, potas, cynk i mangan.
- Źródło antyoksydantów – chronią komórki przed uszkodzeniami i zmniejszają ryzyko chorób przewlekłych.
- Wszechstronność w kuchni – to produkt, który można wykorzystywać w wielu daniach wytrawnych i słodkich, takich jak domowa chałwa z komosy ryżowej.
Czy można jeść chałwę na diecie?
Podczas diety odchudzającej należy zrezygnować z wielu słodkich przekąsek. Jednak od czasu do czasu można zjeść kawałeczek pysznej domowej chałwy przygotowanej z komosy ryżowej. W porównaniu do tradycyjnego deseru, ta z komosy ryżowej jest bardziej odżywcza. Zawiera pełnowartościowe białko, błonnik, witamin i minerały. Daje uczucie sytości. Już mały kawałeczek może na długo zaspokoić chęć na coś słodkiego. Dodatkowo domowa chałwa z komosy ryżowej nie zawiera białego cukru, konserwantów i sztucznych aromatów. Do jej przygotowania potrzebne są naturalne składniki, które odwdzięczają się smakiem i bogactwem substancji prozdrowotnych.
Jak zrobić pyszną chałwę z komosy ryżowej?
Chałwa z komosy ryżowej to fit hit, który podbił internet. Przepis na ten przysmak nie jest skomplikowany. Na liście składników znalazło się tylko pięć łatwo dostępnych produktów. Przygotowanie nie zajmuje też dużo czasu. Zdrowa chałwa jest gotowa w nie więcej niż 15 minut. Po przygotowaniu warto schłodzić ją w lodówce, aby nabrała przyjemnej konsystencji.
Jak więc zrobić znakomitą chałwę z komosy ryżowej? Wystarczy pięć składników, rondelek i kwadrans wolnego czasu. Przyda się też nieduża forma, miseczki lub pojemnik.
- 1. krok – ugotowanie komosy ryżowej na mleku kokosowym
- 2. krok – połączenie komosy ryżowej z miodem i pastą tahihi
- 3. krok – zmiksowanie składników na gładką pastę
- 4. krok – przełożenie chałwy do pojemnika i schłodzenie w lodówce
Po zmiksowaniu do zdrowej chałwy z quinoi można dodać posiekane orzechy lub podkręcić jej smak korzennymi przyprawami. Deser można też udekorować posiekanymi orzechami pistacjowymi.
SKŁADNIKI
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 1/2 szklanki wody
- 60 g płatków komosy ryżowej
- 1 łyżeczka pasty tahini
- 1 łyżeczka miodu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do rondelka przelać wodę i mleko kokosowe. Wsypać komosę ryżową. Wymieszać.
- Podgrzewać pod przykryciem na małym ogniu przez 5 minut, aż komosa wchłonie płyn i stanie się miękka.
- Rondelek zestawić z ognia i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
- Dodać pastę tahini i miód. Dokładnie wymieszać.
- Masę zmiksować na gładko i przełożyć do niedużego pojemnika do przechowywania żywności, foremek lub miseczek.
- Podawać na deser z orzechami pistacjowymi lub otartą skórką z pomarańczy.