Nie mielę mięsa w maszynce. Robię to szybciej tym urządzeniem, a pasztet smakuje znakomicie

Pasztet to jedna z tradycyjnych potraw na święta Bożego Narodzenia. Wiele osób kupuje gotowe pasztety, chociaż ten przysmak można łatwo zrobić w domu. W tym przepisie nawet maszynka do mielenia mięsa nie jest potrzebna. Przyda się popularny sprzęt AGD, który wykorzystuje się do przyrządzania innych potraw. Poznajcie prosty przepis na doskonały świąteczny pasztet z blendera.
Czy pasztet można zrobić blenderem?
W tradycyjnych przepisach na pasztet mięso gotuje się, a następnie mieli w maszynce. Czynność tę trzeba powtórzyć, co znacznie wydłuża czas przygotowania. Sporo czasu zajmuje potem umycie urządzenia. W tym przepisie do mielenia składników maszynka nie jest potrzebna. Jak zmielić mięso na pasztet bez maszynki? Zamiast niej idealnie sprawdza się ręczny blender. Dzięki zmieleniu mięsa na pasztet za pomocą blendera ten świąteczny przysmak jest nie tylko pyszny i aromatyczny. Pasztet z blendera łatwo się kroi, rozpływa się w ustach i jest wilgotny.
Jak zrobić pasztet blenderem?
Przepis na pyszny domowy pasztet świąteczny nie jest trudny. Przygotowanie wymaga jednak nieco więcej czasu. Warto się poświęcić, ponieważ upieczony według tego przepisu pasztet z blendera jest wyjątkowo dobry i podbije niejedno podniebienie. Na liście składników znajdują się dwa rodzaje mięsa, wątróbka, przyprawy i kilka dodatków. Wszystkie produkty są dostępne w większych sklepach, na bazarkach i w popularnych dyskontach.
Jak więc upiec wyborny i wilgotny pasztet z blendera? Wystarczy wybrać ten sprawdzony przepis i przekonać się, że zrobienie najlepszego pasztetu na Boże Narodzenie jest łatwe.
- 1. krok – ugotowanie i ostudzenie mięsa i warzyw
- 2. krok – zmielenie mięsa i warzyw za pomocą blendera
- 3. krok – połączenie masy mięsnej z pozostałymi składnikami za pomocą blendera
- 4. krok – przełożenie masy mięsnej do formy
- 5. krok – upieczenie pasztetu z blendera w piekarniku
Jak podawać pasztet z blendera?
Pełen smaku i aromatu pasztet przygotowany za pomocą blendera to uniwersalna przekąska. Świetnie sprawdzi się podczas rodzinnego spotkania w święta Bożego Narodzenia. Przepis można też wykorzystać na Wielkanoc. Dzięki temu, że pasztet z blendera jest tak łatwy, można go piec przez cały rok.
Znakomity pasztet z blendera bardzo dobrze smakuje sam lub z chlebem. Doskonale komponuje się z żurawiną i borówką do mięs. Przyjemnych dodatkiem jest też tarty chrzan i ćwikła, które nieco zaostrzają smak pasztetu. Pysznie smakuje z ogórkiem kiszonym.
SKŁADNIKI
- 1 i 1/2 kg kurczaka
- 1/2 tuszki królika
- 350 g wątróbki drobiowej
- 2 cebule
- 1 marchewka
- 1 mała pietruszka
- 1 bułka kajzerka
- 4 średnie jajka
- 4 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz i mielona gałka muszkatołowa
dodatkowo:- bułka tarta
- masło
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do dużego garnka.
- Włożyć obrane warzywa – cebule, marchewkę i pietruszkę, oraz liście laurowe, ząbki czosnku i ziele angielskie.
- Składniki zalać wodą, tak aby znajdowały się pod jej powierzchnią. Gotować na małym ogniu, aż mięso i warzywa staną się miękkie.
- Dodać oczyszczoną wątróbkę i gotować około 15 minut.
- Z wywaru wyjąć mięso i warzywa. Odstawić do ostygnięcia.
- Mięso oddzielić od kości i razem z ugotowanymi warzywami zmiksować za pomocą blendera.
- Kajzerkę włożyć do miseczki i zalać gorącym wywarem. Odstawić na kilka minut, a następnie odcisnąć i dodać do mięsa.
- Do masy mięsnej wbić jajka i wlać 1 szklankę wywaru. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ponownie zmiksować za pomocą blendera.
- Masę mięsną przełożyć do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Wyrównać wierzch.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 50 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki.
- Podawać na święta Bożego Narodzenia i na inne okazje.