Borówka czerwona: borówki do mięsa, czyli przetwory z brusznicy
2022-08-08
łatwy
40 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Przetwory z borówek czerwonych są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Borówki do mięsa pozwalają w pełni docenić walory smakowe brusznicy. Sprawdź nasz łatwy przepis na pyszną konfiturę z borówki czerwonej z jabłkami lub gruszkami.
Borówka czerwona, inaczej borówka brusznica, jest surowcem cenionym zarówno w kuchni, jak i w lecznictwie. Czerwone jagody regulują czynności trawienne, liście zaś działają moczopędnie, przeciwbiegunkowo, antyseptycznie i ściągająco.
Z dojrzałych owoców borówki można robić przetwory: dżemy, galaretki, konfitury czy soki. Nadają się jako dodatek do mięs, zwłaszcza do dziczyzny i drobiu oraz do pikantnych sosów.
SKŁADNIKI
- 1 kg borówek
- ½ kg gruszek lub jabłek
- ½ kg cukru
- 300 ml wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte i przebrane borówki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na godzinę. Odcedzamy.
- Z cukru i wody gotujemy syrop, do którego dodajemy pokrojone w duże kawałki gruszki (lub jabłka). Gruszki (jabłka) należy przed pokrojeniem umyć, obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne.
- Owoce gotujemy w syropie do momentu, aż zrobią się szkliste. Następnie dodajemy borówki i całość ogrzewamy na małym ogniu jeszcze przez 20 minut.
- Gorącą masę owocową przekładamy do wyparzonych słoiczków.
Owoce jagodowe - dlaczego warto je jeść?