Nie kupuję kremu czekoladowego. Domowa wersja z tego zaskakującego składnika jest o wiele smaczniejsza

Czekoladowy mus z awokado: przepis na zdrowy krem czekoladowy
Autor: com/ Shutterstock Czekoladowy mus z awokado: przepis na zdrowy krem czekoladowy
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Gotowe kremy czekoladowe, które można kupić w sklepach, nie są tak zdrowe, jak mogłoby się wydawać, a ich cena jest dość wysoka. Zamiast przepłacać warto skorzystać z tego sprawdzonego przepisu. Pyszny i zdrowy krem czekoladowy można przygotować łatwo i szybko z nieoczywistego składnika. Oto przepis na wyśmienity domowy krem czekoladowy z awokado.

Czy krem czekoladowy z awokado jest zdrowy?

Chociaż sklepowe półki uginają od słoików z gotowymi kremami o smaku czekolady, ten wyborny przysmak można zrobić w domu. Ten przyrządzony według tego przepisu ma nie tylko pyszny smak i mocno czekoladowy aromat. Dzięki odpowiednio dobranym składnikom zawiera wiele cennych substancji odżywczych, witamin i minerałów. Jest dobrym źródłem witamin z grupy B, K, C, E i potasu. Jest bogaty w tłuszcze roślinne i błonnik. Nie zawiera cukru, który zastępuje się syropem klonowym. Krem czekoladowy z awokado przygotowany w domu jest więc o wiele zdrowszy niż ten ze sklepu.

Krem czekoladowy z awokado – składniki

Pyszny i pełen czekoladowego smaku krem robi się z kilku składników. Można je kupić przez cały rok w wielu sklepach spożywczych. Wykazują pozytywny wpływ na zdrowie i są bogate w niezbędne substancje odżywcze. Domowy krem składa się z czterech produktów i szczypty soli.

Co więc jest potrzebne, aby zrobić domowy krem czekoladowy z dodatkiem zielonego owocu? Lista składników jest krótka i znalazły się na niej takie produkty jak:

  • awokado
  • kakao
  • syrop klonowy
  • mleko roślinne – migdałowe lub kokosowe
  • szczypta soli

Jak zrobić krem czekoladowy z awokado?

Przepis na wyborny krem czekoladowy z awokado jest dziecinnie łatwy. Zaletą tej receptury jest także czas przygotowania. Krem jest gotowy w 10 minut. Dzięki temu, że składniki można kupić przez cały rok, czekoladowy przysmak do pieczywa, placków czy naleśników można robić bez względu na pogodę za oknem.

Jak więc robi się domowy krem czekoladowy na bazie zdrowego awokado? To łatwy i błyskawiczny przepis. Przygotowanie porcji kremu o smaku czekolady nikomu nie sprawi przykrych niespodzianek. Przyda się mocny blender, który połączy składniki w gładki krem.

  • 1. krok – pokrojenie awokado i przełożenie do blendera
  • 2. krok – dodanie pozostałych składników
  • 3. krok – zblendowanie składników na gładki krem
  • 4. krok – schłodzenie kremu czekoladowego z awokado w lodówce

SKŁADNIKI

  • 1 dojrzałe awokado
  • 40 g kakao
  • 30 g syropu klonowego
  • 30 ml mleka roślinnego (migdałowego lub kokosowego)
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte i osuszone awokado przekroić na pół i usunąć pestkę. Za pomocą łyżeczki wydrążyć miąższ i przełożyć do blendera.
  • Wsypać kakao i szczyptę soli. Wlać mleko roślinne i syrop klonowy. Blendować, aż składniki połączą się w jednolity krem.
  • Krem przełożyć do słoiczka lub pojemnika i wstawić do lodówki na 30 minut.
  • Podawać jako dodatek do pieczywa, placków, naleśników lub deserów.
Awokado - kalorie i właściwości smaczliwki. Dlaczego warto jeść awokado?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej