Na spotkania robię te pyszne zawijasy szpinakowe. Znikają, zanim się obejrzę

Dieta wegetariańska
Aromatyczne i proste w przygotowaniu zawijańce z ciasta francuskiego nadziewane szpinakiem i parmezanem to idealna przekąska na każdy dzień tygodnia. Są proste w przygotowaniu u nie wymagają dużej ilości składników. Rozkoszuj się tymi wspaniałymi, wegetariańskimi przysmakami.
Szpinakowe przekąski dla każdego. Proste i gotowe w kilkanaście minut
Prosta przekąska ze szpinakiem i serem to idealny sposób na szybką przegryzkę w ciągu dnia czy ciekawą przekąskę na imprezę. Są proste w przygotowaniu i nie wymagają żadnych specjalnych umiejętności ani sprzętów. Wystarczy chwila wolnego czasu.
Te przepyszne przekąski świetnie sprawdzą się na każdy dzień tygodnia. A co najlepsze? Można je łatwo modyfikować! Jeśli chcemy, by były bardziej kremowe, możemy bez problemu dodać do farszu nieco serka śmietankowego, by wynieść je na całkowicie nowy poziom.
Przekąski ze szpinakiem i parmezanem są proste, szybkie i pyszne. Co więcej, są całkowicie wegetariańskie, więc możemy podać je bez obaw, że któryś z naszych gości nie je mięsa. Nie potrzebujemy dużej ilości składników, by je przygotować.
Sekret tego dania tkwi w przyprawach. To właśnie dzięki nim szpinak nabiera odpowiedniego smaku i aromatu. Jeśli wolimy ostrzejsze smaki, bez problemu możemy dodać do farszy nico więcej chili. Nasze przekąski najlepiej podawać z najróżniejszymi sosami, by smakowały jeszcze lepiej.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
- 85 g tartego parmezanu
- 85 g tartej mozzarelli
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 90 g świeżego szpinaku
- 50 g pomidorów suszonych
- 0,5 łyżeczki płatków chili
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
- Rozgrzewamy oliwę z oliwek na patelni.
- Dodajemy posiekany czosnek i podsmażamy.
- Dodajemy szpinak i smażymy, aż zwiędnie.
- Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcie.
- W misce mieszamy wszystkie składniki oprócz ciasta francuskiego.
- Rozkładamy ciasto i na całość nakładamy nasz szpinak.
- Składamy ciasto na pół i dokładnie sklejamy brzegi.
- Ostrym nożem tniemy ciasto na paski.
- Każdy pasek skręcamy i układamy na blaszce do pieczenia.
- Pieczemy około 15 minut, aż będą złociste.