Na spotkania robię te pyszne zawijasy szpinakowe. Znikają, zanim się obejrzę

Na spotkania robię te pyszne zawijasy szpinakowe. Znikają, zanim się obejrzę
Autor: Shutterstock.com Na spotkania robię te pyszne zawijasy szpinakowe. Znikają, zanim się obejrzę
łatwy
10 min
6

Dieta wegetariańska

Aromatyczne i proste w przygotowaniu zawijańce z ciasta francuskiego nadziewane szpinakiem i parmezanem to idealna przekąska na każdy dzień tygodnia. Są proste w przygotowaniu u nie wymagają dużej ilości składników. Rozkoszuj się tymi wspaniałymi, wegetariańskimi przysmakami.

Szpinakowe przekąski dla każdego. Proste i gotowe w kilkanaście minut

Prosta przekąska ze szpinakiem i serem to idealny sposób na szybką przegryzkę w ciągu dnia czy ciekawą przekąskę na imprezę. Są proste w przygotowaniu i nie wymagają żadnych specjalnych umiejętności ani sprzętów. Wystarczy chwila wolnego czasu.

Te przepyszne przekąski świetnie sprawdzą się na każdy dzień tygodnia. A co najlepsze? Można je łatwo modyfikować! Jeśli chcemy, by były bardziej kremowe, możemy bez problemu dodać do farszu nieco serka śmietankowego, by wynieść je na całkowicie nowy poziom.

Przekąski ze szpinakiem i parmezanem są proste, szybkie i pyszne. Co więcej, są całkowicie wegetariańskie, więc możemy podać je bez obaw, że któryś z naszych gości nie je mięsa. Nie potrzebujemy dużej ilości składników, by je przygotować.

Sekret tego dania tkwi w przyprawach. To właśnie dzięki nim szpinak nabiera odpowiedniego smaku i aromatu. Jeśli wolimy ostrzejsze smaki, bez problemu możemy dodać do farszy nico więcej chili. Nasze przekąski najlepiej podawać z najróżniejszymi sosami, by smakowały jeszcze lepiej.

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • 85 g tartego parmezanu
  • 85 g tartej mozzarelli
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 90 g świeżego szpinaku
  • 50 g pomidorów suszonych
  • 0,5 łyżeczki płatków chili

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
  • Rozgrzewamy oliwę z oliwek na patelni.
  • Dodajemy posiekany czosnek i podsmażamy.
  • Dodajemy szpinak i smażymy, aż zwiędnie.
  • Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcie.
  • W misce mieszamy wszystkie składniki oprócz ciasta francuskiego.
  • Rozkładamy ciasto i na całość nakładamy nasz szpinak.
  • Składamy ciasto na pół i dokładnie sklejamy brzegi.
  • Ostrym nożem tniemy ciasto na paski.
  • Każdy pasek skręcamy i układamy na blaszce do pieczenia.
  • Pieczemy około 15 minut, aż będą złociste.
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej