Moskole: przepis z Zakopanego na placki z gotowanych ziemniaków po góralsku [LATO Z RADIEM]

2021-09-02
Moskole: przepis z Zakopanego [LATO Z RADIEM]
Autor: Shutterstock Moskole to przysmak kuchni Podhala
łatwy
60 min
4

Moskole to tradycyjne danie w kuchni Podhala i jak zwykle z takimi daniami bywa przepisów jest tyle, ile przygotowujących je gospodyń. Choć zawsze są to placki z gotowanych ziemniaków. Różnice są w proporcji składników i przede wszystkim w sposobie obróbki termicznej czy to wypiekanie na patelni czy tradycyjnie - na blasze w piecu. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 kg mąki
  • 1 szklanka maślanki lub kwaśnego mleka
  • sól
  • pieprz
  • do wyboru
  • 20 dag bryndzy
  • lub
  • 20 dag gotowanego boczku (na skwarki)
  • lub
  • masło czosnkowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane ziemniaki ugotować i po ostudzeniu rozgnieść . Do masy dodać sól, pieprz, przesianą mąkę i maślankę lub kwaśne mleko.
  • Ciasto szybko wyrobić (im dłużej wyrabiamy tym bardziej staje się rzadkie), rozwałkować i uformować z niego owalne placki o grubości 1 cm.
  • Tak przygotowane placki ułożyć na rozgrzanej blasze. Można na każdym z nich położyć łyżkę bryndzy.
  • Piec do zarumienienia czyli przez 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
  • Podawaj z wybranymi dodatkami lub masłem czosnkowym, tak jak na Podhalu.
  • Jak przygotować masło czosnkowe: miękkie masło wymieszać z solą (do smaku) i ząbkami czosnku posiekanymi lub przeciśniętymi przez praskę (liczba ząbków do smaku). Następnie dokładnie wymieszać w miseczce.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?