Moskole: przepis z Zakopanego na placki z gotowanych ziemniaków po góralsku [LATO Z RADIEM]
2021-09-02
łatwy
60 min
4
Moskole to tradycyjne danie w kuchni Podhala i jak zwykle z takimi daniami bywa przepisów jest tyle, ile przygotowujących je gospodyń. Choć zawsze są to placki z gotowanych ziemniaków. Różnice są w proporcji składników i przede wszystkim w sposobie obróbki termicznej czy to wypiekanie na patelni czy tradycyjnie - na blasze w piecu.
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 1 łyżka soli
- 1/2 kg mąki
- 1 szklanka maślanki lub kwaśnego mleka
- sól
- pieprz
- do wyboru
- 20 dag bryndzy
- lub
- 20 dag gotowanego boczku (na skwarki)
- lub
- masło czosnkowe
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane ziemniaki ugotować i po ostudzeniu rozgnieść . Do masy dodać sól, pieprz, przesianą mąkę i maślankę lub kwaśne mleko.
- Ciasto szybko wyrobić (im dłużej wyrabiamy tym bardziej staje się rzadkie), rozwałkować i uformować z niego owalne placki o grubości 1 cm.
- Tak przygotowane placki ułożyć na rozgrzanej blasze. Można na każdym z nich położyć łyżkę bryndzy.
- Piec do zarumienienia czyli przez 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
- Podawaj z wybranymi dodatkami lub masłem czosnkowym, tak jak na Podhalu.
- Jak przygotować masło czosnkowe: miękkie masło wymieszać z solą (do smaku) i ząbkami czosnku posiekanymi lub przeciśniętymi przez praskę (liczba ząbków do smaku). Następnie dokładnie wymieszać w miseczce.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?