Moja rodzina uwielbia tę tartę. Mogłabym ją robić każdego dnia

Moja rodzina uwielbia tę tartę. Mogłabym ją robić każdego dnia
Autor: Shutterstock.com Moja rodzina uwielbia tę tartę. Mogłabym ją robić każdego dnia
łatwy
15 min
4

Pyszna tarta z serem cheddar i chorizo to idealny sposób na lunch czy ciepłą kolację. Jej przygotowanie jest stosunkowo proste. Wystarczy kilka składników, by przygotować przepyszną tartę, która rozkocha w sobie już od pierwszego kęsa.

Pyszna tarta w zaledwie kilka minut. Jej smak zachwyca każdego

Przepyszna tarta z serem i chorizo to świetny pomysł na ciekawe danie. Jest prosta w przygotowaniu, a smakuje wybornie. Idealnie łączy w sobie różne smaki, dzięki czemu przypadnie do gustu nawet najostrzejszym krytykom. 

Jej przygotowanie nie jest niczym trudnym dzięki temu, że jako podstawy używamy tutaj gotowego ciasta francuskiego, co znacznie odejmuje nam ilości czasu jeśli chodzi o przygotowanie. Jeśli chcemy możemy oczywiście samodzielnie przygotować np. kruche ciasto jako postawę, ale musimy się liczyć z tym, że zajmie nam to wówczas więcej czasu.

Tarta z cheddarem i chorizo to idealny pomysł na prost posiłek, który możemy zabrać ze sobą do pracy czy szkoły. Smakuje równie dobrze na zimno co na ciepło. Można ją podawać samą lub z odrobiną kwaśnej śmietany do przełamania smaku.

Tarta ta przypomina nico quiche, a to wszystko przez jej jajeczne nadzienie. Warto zapisać sobie ten przepis jako sposób na szybki i prosty posiłek, który zaskoczy swoją głębią smaku.

SKŁADNIKI

  • Opakowanie ciasta francuskiego
  • 300 g chorizo
  • 0,5 cebuli
  • 8 jajek
  • 300 g sera cheddar
  • Szczypiorek
  • 150 g szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  • Formę do tarty wykładamy naszym ciastem francuskim.
  • Przykrywamy papierem do pieczenia i posypujemy suchym grochem.
  • Pieczemy około 15 minut.
  • W tym czasie kroimy cebulę w chorizo i podsmażamy.
  • Ściągamy z patelni i odstawiamy.
  • Smażymy pokrojoną w kostkę cebulę.
  • Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • W misce ubijamy 8 jajek.
  • Dodajemy chorizo, cebulę, ser, szczypiorek i szpinak.
  • Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Masę jajeczną wylewamy na przypieczony spód.
  • Pieczemy około 30-40 minut.
Wytrawny placek z tuńczykiem i jajkami
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej