Moi goście uwielbiają te kulki. Robię je z kilku składników

Moi goście uwielbiają te kulki. Robię je z kilku składników
Autor: Shutterstock
łatwy
15 min
8

Dieta bezglutenowa

Chrupiące, pyszne, pełne smaku i idealne nie tylko dla osób na diecie keto. Te aromatyczne kulki z bekonu i guacamole świetnie się sprawdzą jako ciekawa przekąska lub przystawka na imprezę. Wystarczy kilka składników i chwila wolnego czasu, by móc nimi zachwycać. Ten przepis od Delish rozkocha w sobie każdego.

Guacamole w całkowicie nowym wydaniu. Goście będą zachwyceni

Kremowe awokado do pary z chrupiącym boczkiem? To brzmi jak przekąska idealna. A co najlepsze? Jest niezwykle prosta i szybka do przygotowania. To idealny sposób, by poczęstować gości czymś ciekawym, a przy okazji się przy tym zbytnio nie narobić.

Wystarczy przygotować guacamole, tak jak robimy to zazwyczaj. W przepisie znajdziemy jedną papryczkę jalapeno, jeśli jednak wolimy nasze dania nieco ostrzejsze, bez problemu możemy dodać więcej. Jeśli jednak całkowicie nie możemy znieść ostrości, nic nie stoi na przeszkodzie, by całkowicie pominąć ten krok.

Dodatek "posypki" z boczku idealnie sprawdzi się do tych naszych kuleczek. Daje nam to chrupkości i dodatkowego smaku. Trzeba jednak pamiętać o dokładnym schłodzeniu naszego guacamole przez zrobieniem z niego kulek. W innym przypadku niestety nie będą one zachowywać formy.

To naprawdę aromatyczny sposób na ciekawą przekąskę, która świetnie sprawdzi się na każdą okazję. Wystarczy kilka składników, by móc nimi zachwycać. To przepis, którego naprawdę warto spróbować.

SKŁADNIKI

  • 12 plastrów boczku
  • 2 awokado
  • 170 g serka śmietankowego
  • Sok z 1 limonki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 1 mała papryczka jalapeno 
  • 2 łyżki stołowe kolendry
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1/2 łyżeczki proszku chili
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Boczek smażymy na suchej patelni, aż będzie chrupiący.
  • Awokado wydrążamy, dodajemy posiekany czosnek, serek śmietankowy, posiekaną cebulę, papryczkę i kolendrę.
  • Dodajemy sok z limonki i wszystkie przyprawy.
  • Nasz dip dokładnie mieszamy i dokładamy na około 30 minut do lodówki.
  • Boczek kruszymy i układamy na talerzu.
  • Za pomocą łyżki do lodów lub rąk robimy kulki z guacamole.
  • Każdą kulkę obtaczamy w boczku. Nasze kulki przechowujemy w lodówce.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej