Młode ziemniaczki z sosem serowym
Młode ziemniaczki i błękitny ser pleśniowy to bardzo dobrana para - razem smakują rewelacyjnie. W sezonie polecamy do młodych ziemniaków sos, który sprawia, że smakują wprost obłędnie. Aksamitny, wyrazisty i z charakterem.
Młode ziemniaki
Młode ziemniaki są tak pyszne, ze często nie potrzebują towarzystwa innych składników, żeby wyśmienicie smakować. Wystarczy ziemniaczki ugotowane lub upieczone, odrobina masła i soli, a do tego szklanka kefiru i powstaje pyszny, sycący posiłek na ciepłe dni.
Jeśli jednak chcemy nieco urozmaicić danie, to mamy naprawdę wiele możliwości, bo do młodych ziemniaków pasuje bardzo wiele produktów spożywczych. Wystarczy zajrzeć do lodówki czy spiżarni i wybrać to, co mamy pod ręką. Zawsze uda się skomponować pyszny posiłek. A oto kilka naszych pomysłów na ziemniaki:
SKŁADNIKI
- 1 kg młodych ziemniaków
- 1 kostka bulionowa
- 3/4 szklanki wrzątku
- 150 g sera z niebieską pleśnią
- 1 szklanka śmietany
- 2 łyżki masła
- cukier
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach.
- Ser rozgnieść widelcem i dodać do rozpuszczonego w garnku masła.
- Podgrzewać cały czas mieszając, aż ser i masło połączą się tworząc jednolitą masę.
- Dodać rozpuszczony w wodzie bulion i śmietanę. Jeszcze chwilę podgrzewać, przyprawić cukrem do smaku.
- Ziemniaki podawać polane sosem.