Młode ziemniaki ze śmietaną i koperkiem: genialny przepis z Podlasia

Młode ziemniaki ze śmietaną i koperkiem: genialny przepis z Podlasia

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Młode ziemniaki z kwaśną śmietaną i koperkiem to tradycyjne danie z Podlasia. Kto jadł w dzieciństwie tak podane ziemniaki, ten do dzisiaj czule je wspomina. Młode ziemniaki nie mają tyle skrobi, co jesienne. Są miękkie, delikatne w smaku, co podkreśla masło i śmietana. Jeśli nie macie kwaśnej śmietany, a chcecie odtworzyć smak tej pysznej potrawy, wymieszajcie słodką śmietanę z jogurtem naturalnym. Smacznego! 

Składniki

  • 1 kg młodych ziemniaków

  • 3-4 łyżki masła

  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany lub 1/4 zwykłej śmietany i 1/4 jogurtu naturalnego

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 chudy pęczek świeżego koperku

  • sól pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Nowe ziemniaki mają bardzo cienką skórkę, więc nie musisz obierać takich ziemniaków - po prostu je wyszoruj ścierną stroną gąbki lub plastikowym zmywakiem do szorowania garnków. Ziemniaki można również oskrobać nożem. 

  • Jeśli ziemniaki mają wielkość małego jajka lub mniejszego - zostaw je w całości i większe  przekrój na połówki lub ćwiartki.

  • Umieść ziemniaki w garnku, wlej tyle zimnej wody, aby przykryła ziemniaki i zagotuj.

  • Do wrzącej wody dodaj około 1 łyżeczkę soli i gotuj około 10 minut lub do momentu, gdy ziemniaki dadzą się łatwo przekłuć widelcem.

  • Posiekaj koperek. Czosnek przeciśnij przez praskę. 

  • Odcedź ziemniaki.

  • Do gorących ziemniaków dodaj masło, śmietanę (lub mieszaninę słodkiej śmietany i jogurtu), rozdrobniony czosnek i posiekany koperek.

  • Przykryj garnek pokrywką i potrząśnij garnkiem (podrzucając zawartość w kierunku góra-dół), aby wszystko wymieszać.

  • Natychmiast podawaj.

tip dnia

Aby uniknąć brązowych plam na palcach z młodych ziemniaków, wyszoruj je pod bieżącą zimną wodą.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,6