Młode ziemniaki pieczone z cytryną: od teraz zapomnicie o gotowanych ziemniakach

Młode ziemniaki pieczone z cytryną: od teraz zapomnicie o gotowanych ziemniakach

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Do cytryny pasuje również żywiczny rozmaryn

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Młode ziemniaki pieczone w piekarniku zachowują wiele witamin. Smak pieczonych ziemniaków jest bardziej wyrazisty. Zazwyczaj podajemy je z koperkiem. Ale jest inny sposób na to by ziemniaki były świeżym i wiosennym daniem. Wystarczy je po upieczeniu polać sokiem i posypać skórką cytryny. Pyszne i takie proste! Przygotujecie te ziemniaki w 30 minut, razem z pieczeniem!

Składniki

  • 1 kg ziemniaków młodych i drobnych

  • 6-8 łyżek oliwy z oliwek lub oleju roślinnego

  • 1 łyżeczka soli

  • 1/2 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego

  • 1 cytryna, starta skórka i wyciśnięty sok

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 220°C.

  • Umyj ziemniaki i osusz je. Jeśli nie lubisz skórki (a szkoda, bo mnóstwo drogocennego błonnika i witamin bezpiecznych pod skórką) to oskrob ziemniaki lub bardzo cienko obierz.

  • Ziemniaki polej oliwą, oprósz solą i pieprzem. Wymieszaj, aby tłuszcz dokładnie pokrył bulwy.

  • Rozłóż ziemniaki na dużej blasze do pieczenia i piecz przez 20 minut lub do momentu, aż będą wystarczająco miękkie, aby je przebić widelcem, a skórka na nich pomarszczy się. 

  • Gorące ziemniaki polej sokiem i posyp skórką z cytryny. Wymieszaj i podawaj. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,5