Dietetyczna zapiekanka jajeczna z brokułem i kalafiorem: przepis na detoks z mrożonymi warzywami
Młode ziemniaki pieczone z cytryną: od teraz zapomnicie o gotowanych ziemniakach

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Do cytryny pasuje również żywiczny rozmaryn
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 10 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Młode ziemniaki pieczone w piekarniku zachowują wiele witamin. Smak pieczonych ziemniaków jest bardziej wyrazisty. Zazwyczaj podajemy je z koperkiem. Ale jest inny sposób na to by ziemniaki były świeżym i wiosennym daniem. Wystarczy je po upieczeniu polać sokiem i posypać skórką cytryny. Pyszne i takie proste! Przygotujecie te ziemniaki w 30 minut, razem z pieczeniem!
Składniki
1 kg ziemniaków młodych i drobnych
6-8 łyżek oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
1 cytryna, starta skórka i wyciśnięty sok
Przygotowanie krok po kroku:
Rozgrzej piekarnik do 220°C.
Umyj ziemniaki i osusz je. Jeśli nie lubisz skórki (a szkoda, bo mnóstwo drogocennego błonnika i witamin bezpiecznych pod skórką) to oskrob ziemniaki lub bardzo cienko obierz.
Ziemniaki polej oliwą, oprósz solą i pieprzem. Wymieszaj, aby tłuszcz dokładnie pokrył bulwy.
Rozłóż ziemniaki na dużej blasze do pieczenia i piecz przez 20 minut lub do momentu, aż będą wystarczająco miękkie, aby je przebić widelcem, a skórka na nich pomarszczy się.
Gorące ziemniaki polej sokiem i posyp skórką z cytryny. Wymieszaj i podawaj.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska