Miksuję te 2 sery i serwuję z wybornym sosem. Ta pyszna pasta smakuje zawsze i każdemu
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Feta to grecki ser, który charakteryzuje się słonym smakiem. Jest pyszny i świetnie smakuje w daniach na ciepło czy sałatkach. Mało kto wie, że można przyrządzić z niego wyśmienitą pastę kanapkową. Wystarczy połączyć go z innym serem i zmiksować. Poznajcie szybki przepis na obłędną pastę z fety i mascarpone.
Jak wykorzystać ser feta?
Grecki ser feta jest nie tylko pyszny, ale i ma wszechstronne zastosowanie w wielu potrawach. Jest tradycyjnym składnikiem sałatki greckiej i wielu innych tego typu dań. Można ją piec i smażyć. Sprawdza się jako składnik farszu do piegów czy nadzienia do naleśników. W każdej wersji smakuje wybornie i podkręca smak jedzenia.
Z sera feta można też przyrządzić smaczne domowe pasty do pieczywa. W internecie krąży mnóstwo przepisów na tego typu przysmaki, ale wyjątkową pastę zrobicie według tej receptury. Pełna smaku pasta z fety i serka mascarpone, którą podaje się z oryginalnym sosem czosnkowym, doskonale łączy się z pieczywem i świeżymi warzywami. Można serwować ją na śniadanie, kolację lub jako przekąskę.
Jak zrobić pastę z fety i mascarpone?
Przepis na pastę z dwóch serów, czyli greckiej fety i włoskiego serka mascarpone, jest prosty i błyskawiczny. Przygotowanie trwa tylko moment, więc pyszną domowe smarowidło można zrobić na ostatnią chwilę. Pastę robi się za pomocą blendera. Jak więc zrobić wyborną pastę z fety i mascarpone?
- 1. krok – przygotowanie sosu czosnkowego
- 2. krok – zmiksowanie fety z mascarpone
- 3. krok – przełożenie pasty do miseczki i skropienie jej sosem czosnkowym
Uzupełnieniem pasty z fety i mascarpone jest aromatyczny sos czosnkowy z dodatkiem miodu i płatków chili. Idealnie komponuje się z kremową pastą kanapkową. Przyrządzanie pasty warto zacząć właśnie od niego. Najpierw należy podsmażyć czosnek, a następnie dodać miód, sok z cytryny i płatki chili. Sosem skrapia się serową pastę i można ją od razu serwować.
Jak podawać pastę z fety i mascarpone?
Pasta kanapkowa przygotowana z sera feta i włoskiego mascarpone to pyszna propozycja na śniadanie. Można podawać ją także na kolację lub jako przekąskę. Doskonale smakuje z pieczywem i świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki. Pyszna kremowa pasta sprawdzi się też jako dodatek do potraw na ciepło. Jest bardzo dobrym zamiennikiem sosów do tart, zapiekanek warzywnych i mięsnych, a także wybornie smakuje z makaronami.
SKŁADNIKI
- 200 g sera feta
- 150 g serka mascarpone
- sól, pierz
sos:- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki płatków chili
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej przeciśnięty przez praskę czosnek minutę, cały czas mieszając.
- Wlać sok z cytryny i dodać miód oraz płatki chili. Smażyć kilka chwil.
- Ser feta i mascarpone przełożyć do blendera. Doprawić solą i pieprzem. Miksować, aż sery się połączą w jednolitą pastę.
- Pastę przełożyć do miseczki. Wierzch polać sosem czosnkowym.
- Podawać jako dodatek do pieczywa lub przekąskę.