Mieszam te sery i nadziewam ciasto filo. Burek to moja ulubiona przekąska
Dieta wegetariańska
Burek to pyszny i aromatyczny przysmak, na który przepis przywędrował do nas z krajów śródziemnomorskich. Popularny jest także na Bliskim Wschodzie. Tę wyborną przekąskę bez trudu można zrobić w domu. Wcale nie trzeba udawać się w daleką podróż, aby spróbować tego znakomitego dania. Oto prosty i szybki przepis na wyśmienity burek z serem.
Co to jest burek z serem?
Burek to jedna z najpopularniejszy przekąsek w krajach śródziemnomorskich i arabskich. Dziś zalicza się go do fast foodu, ale swoje korzenie ma w starożytności. Już wtedy Rzymianie przyrządzali podobną potrawę. Obecnie burek ma okrągły kształt i kryje pyszne nadzienie, do którego przygotowania można wykorzystać różne składniki.
Z jakiego ciasta jest burek? Jest to placek ze zwiniętego w charakterystyczny sposób ciasta filo. W jego środku znajduje się smakowite i aromatyczne nadzienie. W tym przepisie jest to farsz serowy. Burek można zrobić także z mięsem lub warzywami.
Jak zrobić burek z serem?
Przepis na domowy burek z ciasta filo z nadzieniem serowym jest bardzo łatwy. Wykorzystuje się gotowe ciasto filo, które jest dostępne w wielu sklepach i znacznie ułatwia zrobienie domowego burka serowego. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić je samodzielnie w domu. Przygotowanie domowego ciasta filo wymaga jednak czasu i cierpliwości.
Jak więc przygotować pyszny i aromatyczny burek z serem? Z tym przepisem jest to bardzo łatwe i szybkie. Wystarczy kilka łatwo dostępnych składników i kwadrans wolnego czasu. Resztę pracy wykona piekarnik.
- 1. krok – przygotowanie nadzienia serowego z twarogu i sera feta
- 2. krok – nałożenie farszu na ciasto filo
- 3. krok – zwinięcie ciasta filo i ułożenie go w tortownicy o średnicy 24 cm
- 4. krok – upieczenie burka z serem w piekarniku
Jak zawijać burek?
Cechą wyróżniającą tę smaczną przekąskę jest wygląd, który można uzyskać, zawijając odpowiednio ciasto filo. Jak to zrobić? Najpierw należy posmarować jeden arkusz ciasta filo śmietanką, przykryć drugim i wzdłuż dłuższego boku nałożyć porcję serowego farszu. Następnie zwija się ciasto filo w rulonik. Tak przygotowane ciasto filo z nadzieniem serowym należy ułożyć w okrągłej formie do pieczenia. Powinien powstać ślimak. Na koniec wystarczy już tylko wstawić formę do nagrzanego piekarnika i piec przez 45 minut.
SKŁADNIKI
- 400 g ciasta filo
- 300 g twarogu półtłustego
- 250 g sera feta
- 180 g kwaśnej śmietany 12%
- 100 ml śmietanki słodkiej 30%
- 3 jajka
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przełożyć twaróg i pokrojoną na mniejsze kawałki fetę. Rozgnieść widelcem i wymieszać.
- Wbić jajka, wlać śmietanę i delikatnie doprawić solą. Dokładnie wymieszać.
- Arkusz ciasta filo posmarować śmietanką. Przykryć drugim arkuszem i przy dłuższym boku nałożyć około 1/5 serowego nadzienia. Zwinąć w rulon. Tak samo przygotować pozostałe arkusze. Powinno powstać 5 ruloników.
- Ruloniki układać w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby powstał ślimak.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 45 minut, aż zacznie się rumienić.
- Wyjąć z piekarnika i odstawić do lekkiego ostygnięcia. Ostrożnie wyjąć z tortownicy i pokroić na porcje.
- Podawać na kolację lub jako przekąskę.