Meksykańskie tortille podaję z pysznym farszem. Na każdej sylwestrowej imprezie są hitem
Tortilla to tradycyjny składnik kuchni meksykańskiej. Placki podaje się jako dodatek do posiłków i wykorzystuje jako główny składnik wielu różnych dań. Bez problemu można je kupić w naszych sklepach i przyrządzić z nich pyszne i aromatyczne danie na zbliżającego się wielkimi krokami sylwestra. Oto prosty przepis na doskonałe tortille z kurczakiem i pieczarkami.
Co włożyć do tortilli z kurczakiem?
Wyjątkowo smaczne i wypełnione znakomitym farszem tortille to doskonały pomysł na przekąskę na Sylwestra. Robi się je z prostych składników, które można kupić przez cały rok. Chociaż tortilla jest produktem pochodzącym z dalekiego Meksyku, od lat jest do kupienia w naszych sklepach i już zyskała wierne grono fanów wśród Polaków. Można wykorzystać je do przyrządzenia smacznych przekąsek i na zimno, i na ciepło.
Co dać do tortilli na ciepło? W tym prostym przepisie na smaczną sylwestrową przekąskę wykorzystuje się znane i lubiane produkty. Lista składników nie jest długa i obejmuje takie artykuły spożywcze jak:
- tortille – pszenne lub pełnoziarniste
- składniki do farszu – pierś kurczaka, cebula, pieczarki, żółty ser
- dodatki – oliwa z oliwek do smażenia, ketchup
- przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, przyprawa gyros
Jak zrobić tortillę z kurczakiem na ciepło?
Przepis na tę wyjątkową tortillę wypełnioną znakomitym farszem z piersią kurczaka w roli głównej nie jest skompilowany. Przygotowanie jest łatwe i w miarę szybkie. Warto wybrać ten przepis, ponieważ tortille z kurczakiem i pieczarkami zrobią oszałamiającą karierę na stole z przekąskami podczas sylwestrowej imprezy.
Jak więc robi się pyszne i aromatyczne tortille z dodatkiem kurczaka i pieczarek? Z tym sprawdzonym przepisem jest to łatwe i każdy poradzi sobie z ich przygotowaniem.
- 1. krok – pokrojenie i doprawienie kurczaka
- 2. krok – przygotowanie farszu z cebuli, pieczarek i kurczaka
- 3. krok – nałożenie farszu na tortille
- 4. krok – upieczenie tortilli w piekarniku
- 5. krok – pokrojenie upieczonych tortilli z kurczakiem i pieczarkami na trójkąty
Jak podawać tortille z kurczakiem i pieczarkami?
Tortille wypełnione pysznym nadzieniem z piersi kurczaka i pieczarek to przepis na doskonałą przekąskę na każdą okazję. Danie świetnie smakuje jako przekąska na sylwestrową kolację lub imprezę w domu. Można podać je na ciepło lub po ostygnięciu. Świetnie smakują same i dobrze komponują się różnymi sosami. Sprawdzi się meksykański guacamole, klasyczny sos czosnkowy lub jogurtowy dip z ziołami.
SKŁADNIKI
- 6 tortilli pszennych lub pełnoziarnistych
- 300 g piersi kurczaka
- 250 g pieczarek
- 100 g startego żółtego sera
- 1 cebula
- 1 łyżka ketchupu łagodnego lub ostrego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka przyprawy gyros
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pierś kurczaka pokroić w kostkę. Doprawić przyprawą gyros, solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli.
- Dodać pokrojone w drobną kostkę pieczarki i smażyć, aż woda odparuje.
- Dodać kurczaka i smażyć, aż mięso zacznie się rumienić.
- Składniki przełożyć do miski i dodać ketchup. Wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
- Na 3 tortille nałożyć porcje farszu, rozprowadzając go po całej powierzchni. Przykryć pozostałymi plackami i piec na grillu lub smażyć na patelni, aż tortille staną się chrupiące. Po upieczeniu pokroić na trójkąty.
- Podawać na ciepło z różnymi sosami jako imprezową przekąskę na Sylwestra lub inne okazje.