Meksykańska przekąska ze śródziemnomorską nutą. Idealna na każdą okazję

Meksykańska przekąska ze śródziemnomorską nutą. Idealna na każdą okazję
Autor: Shutterstock
łatwy
15 min
2

Aromatyczna przekąska dla całej rodziny? Tym razem pójdziemy w meksykański styl, ale z niewielkim skrętem. Jeśli masz ochotę na ciekawą przekąskę sięgnij po ten przepis na quesadillę z krewetkami. Prosta w przygotowaniu, świetna w smaku i pięknie wyglądająca.

Szybko i aromatycznie. Idealna przekąska dla każdego

Aromatyczne połączenie kuchni meksykańskiej ze śródziemnomorskim posmakiem. Quesadillę zazwyczaj przygotuje się z mięsem, tym razem jednak wybraliśmy wersje z krewetkami. Nie tylko szybciej się ją przygotowuje, ale również perfekcyjnie smakuje i wpisze się w niemal każdy gust.

Nie zabraknie w tym przepisie jednak podstawy każdej quesadilli, czyli sera. Tego punktu chcąc nie chcąc nie pominiemy, ponieważ wówczas nie mielibyśmy już do czynienia z quesadillą. Jeśli chodzi o warzywa to możemy tu nieco pofolgować. Dodawajmy, zamieniajmy i wymieniajmy. Oprócz cebuli i papryki perfekcyjnie sprawdzą się tu również kukurydza, cukinia czy szpinak.

Eksperymentuj ze smakiem. Proste zmiany

Jeśli chcemy możemy dodać jalapeno lub ostry sos sprawiając, że nasza quesadilla będzie miała ciekawego kopa. Fajnym pomysłem może być dorzucenie trochę jalapeno i ananasa, dzięki czemu stworzymy idealnie słodko-pikantne połączenie.

Jeśli więc szukamy pomysłu na aromatyczny posiłek, który świetnie sprawdzi się na każdy dzień i okazje - ten przepis sprawdzi się perfekcyjnie. Kilka prostych składników i możliwość modyfikacji - idealne dla każdego.

SKŁADNIKI

  • 200 g krewetek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 cebuli czerwonej 
  • 100 g sera tartego 
  • 2 duże tortille pszenne
  • szczypta papryki wędzonej
  • szczypta chili
  • sól i pieprz do smaku
  • świeża kolendra
  • opcjonalnie: guacamole, salsa lub śmietana

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Krewetki oczyszczamy i usuwamy ogonki.
  • Podsmażamy je na rozgrzanej patelni z oliwą i posiekany czosnkiem.
  • Doprawiamy solą, pieprzem, papryką wędzoną i chili.
  • Kiedy będę gotowe, przekładamy na talerz.
  • Na tej samej patelni podsmażamy posiekaną paprykę i cebulę.
  • Na suchej patelni podpiekamy tortillę.
  • Układamy na niej ser, krewetki, warzywa i ser.
  • Przykrywamy drugą tortillą.
  • Smażmy kilka chwil i ostrożnie odwracamy.
  • Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Cebula - właściwości. Dlaczego warto jeść cebulę?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej