Masz dość nudnych przekąsek? Ten pomysł sprawdzi się w każdej sytuacji

2025-12-27 15:52

Przepyszne, chrupiące roladki z tortilli to prawdziwy hit każdej imprezy. Idealne na sylwestra czy spotkanie z przyjaciółmi. Przygotujesz je w kilka chwil, a smakują obłędnie. Wystarczy kilka składników, by móc się nimi rozkoszować. Nie ma co się długo zastanawiać.

Masz dość nudnych przekąsek? Ten pomysł sprawdzi się w każdej sytuacji

i

Autor: Smspsy/ Shutterstock
łatwy
15 min
12

Wyglądają niepozornie, a smakują niesamowicie. Te roladki to hit każdego spotkania. Przygotuj je na sylwestra czy następną posiadkówkę z przyjaciółmi. Choć całość może wydawać się nudna, tak naprawdę robią ogromne wrażenie.

Przygotuj jak lubisz. Roladki idealne na imprezę

Jest to idealne połączenie chrupiącej panierki, ciągnącego sera i mięciutkiej tortilli. Co więcej, tortilla jest jak czysta karta, co oznacza, że możemy przygotować co tylko mamy ochotę. Na słono - jak w przepisie? Na słodko z bananem i nutellą czy może na ostro z chili lub jalapeno - wszystko zależy od nas.

Jeśli chcemy, by nasze roladki były superchrupiące to zamiast zwykłej bułki tartej możemy sięgnąć po panko, które daje lepszy efekt niż zwykła bułka tarta. Możemy również podwójnie zapanierować nasze roladki, jako - bułka - jajko - bułka.

Co zamiast smażenia?

Nie musimy ich smażyć jeśli wolimy oszczędzić nieco kalorii. Zamiast tego możemy je przygotować w piekarniku w 200 stopniach przez około 15 minut (w połowie odwracamy) lub w 180 stopniach przez około 8 minut w airfryerze. Wybór należy do nas.

SKŁADNIKI

  • 4 duże tortille pszenne
  • 200 g sera żółtego
  • 150 g szynki / kurczaka pieczonego / salami
  • 1 czerwona papryka 
  • garść kukurydzy
  • 3 łyżki ketchupu
  • sól, pieprz, papryka słodka
  • Panierka:
  • 2 jajka
  • ok 0,5 szklanki bułki tartej
  • 3 łyżki mąki
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Tortille smarujemy cienko sosem.
  • Nakładamy ser, mięso, pokojone warzywa i przyprawy.
  • Tortille zwijamy w ciasne rulony.
  • Każdą tortillę kroimy na mniejsze kawałki.
  • Każdy kawałek obtaczamy w mące, później w roztrzepanym jajku, a na końcu w bułce tartej.
  • Rozgrzewamy olej na patelni.
  • Smażymy na rozgrzanym oleju, aż będą złociste i chrupiące.
  • Odsączamy na ręczniku papierowym.
W formie 24: wzmacniające przekąski
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...