Masło słonecznikowe - przepis na świetną pastę z nasion słonecznika

Masło słonecznikowe - przepis na świetną pastę z nasion słonecznika
Autor: Shutterstock Masło słonecznikowe to znakomite smarowidło do chrupkiego pieczywa.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Masło słonecznikowe to znakomity zamiennik masła orzechowego dla tych, którzy nie mogą jadać orzechów, na przykład z powodu alergii. Ale nie tylko, bo takie masełko ze słonecznika jest smaczne, kremowe i świetnie pasuje do wielu potraw. Jest też łatwe w przygotowaniu i tańsze od orzechowego.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki ziaren słonecznika
  • szczypta soli
  • Opcjonalnie:
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1-1,5 łyżki kakao
  • 2-3 krople esencji waniliowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziarna słonecznika wysypać na suchą patelnię i podprażyć. Poczekać aż zaczną mocno pachnieć i zdjąć z ognia. Można je również uprażyć w piekarniku - wystarczy 10 min w 170 st. C.
  • Ziarna przesypać do misy malaksera (może być też zwykły ręczny blender).
  • Blendować stopniowo zwiększając obroty. Początkowo powstanie słonecznikowy proszek.
  • Dalsze blendowanie spowoduje, że ziarna zaczną uwalniać olej i proszek zacznie się zbrylać, następnie powstanie zbita kula, a po kolejnych kilku minutach blendowania masa rozrzedzi się.
  • I w tym momencie podstawowa wersja masła słonecznikowego jest gotowa, ale...
  • Można je nieco urozmaić dodając cynamon, wanilię lub kakao, delikatnie dosłodzić i nieco rozrzedzić olejem kokosowym.
  • Tak przygotowane mało słonecznikowe można przechowywać w szczelnie zamykanym naczyniu do 2 tygodni w temperaturze pokojowej i do 6 tygodni w lodówce.
Zamienniki mleka – czym jest mleko roślinne?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej