Masło słonecznikowe - przepis na świetną pastę z nasion słonecznika
2021-10-08
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Masło słonecznikowe to znakomity zamiennik masła orzechowego dla tych, którzy nie mogą jadać orzechów, na przykład z powodu alergii. Ale nie tylko, bo takie masełko ze słonecznika jest smaczne, kremowe i świetnie pasuje do wielu potraw. Jest też łatwe w przygotowaniu i tańsze od orzechowego.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki ziaren słonecznika
- szczypta soli
- Opcjonalnie:
- 1 łyżka oleju kokosowego
- szczypta cynamonu
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1-1,5 łyżki kakao
- 2-3 krople esencji waniliowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziarna słonecznika wysypać na suchą patelnię i podprażyć. Poczekać aż zaczną mocno pachnieć i zdjąć z ognia. Można je również uprażyć w piekarniku - wystarczy 10 min w 170 st. C.
- Ziarna przesypać do misy malaksera (może być też zwykły ręczny blender).
- Blendować stopniowo zwiększając obroty. Początkowo powstanie słonecznikowy proszek.
- Dalsze blendowanie spowoduje, że ziarna zaczną uwalniać olej i proszek zacznie się zbrylać, następnie powstanie zbita kula, a po kolejnych kilku minutach blendowania masa rozrzedzi się.
- I w tym momencie podstawowa wersja masła słonecznikowego jest gotowa, ale...
- Można je nieco urozmaić dodając cynamon, wanilię lub kakao, delikatnie dosłodzić i nieco rozrzedzić olejem kokosowym.
- Tak przygotowane mało słonecznikowe można przechowywać w szczelnie zamykanym naczyniu do 2 tygodni w temperaturze pokojowej i do 6 tygodni w lodówce.
Zamienniki mleka – czym jest mleko roślinne?