Lekka przekaska z truskawek i mozzarelli: przepis na truskawki na wytrawnie [QUIZ]
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Przekąska z truskawek i mozzarelli to doskonały pomysł na urozmaicenie wiosenno - letniego menu. Idealny starter na grilla! Truskawki zawierają wiele witamin, a przede wszystkim żelazo i fosfor. Najsmaczniejsze są na surowo, ale świetnie sprawdzają się również w wypiekach. Ale doskonale też smakują nie w słodkich, ale wytrawnych potrawach. Sprawdź to koniecznie!
SKŁADNIKI
- 16 truskawek (dużych i ładnych)
- 16 małych kulek mozzarelli
- 16 oliwek (najlepiej czarnych)
- pęczek bazylii
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki dżemu z truskawek
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i osuszamy.
- Całe listki bazylii myjemy i osuszamy.
- Oliwki i mozzarellę odsączamy.
- Na długie wykałaczki (takie jak do szaszłyków) nadziewamy kolejno truskawkę listek bazylii, mozzarellę, bazylię, oliwkę. Szaszłyki podajemy z sosem balsamicznym.
- Sos: w miseczce mieszamy ocet, oliwę oraz dżem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym).