Lekka przekaska z truskawek i mozzarelli: przepis na truskawki na wytrawnie [QUIZ]

Lekka przekaska z truskawek i mozzarelli: przepis na truskawki na wytrawnie [QUIZ]
Autor: thinkstockphotos.com Truskawki idealnie sprawdzają się jako składnik  wytrawnych  przekąsek  lub sałatek
łatwy
15 min
4

Przekąska z truskawek i  mozzarelli to doskonały pomysł na urozmaicenie wiosenno - letniego menu. Idealny starter na grilla! Truskawki zawierają wiele witamin, a przede wszystkim żelazo i fosfor. Najsmaczniejsze są na surowo, ale świetnie sprawdzają się również w wypiekach. Ale doskonale też smakują nie w słodkich, ale wytrawnych potrawach. Sprawdź to koniecznie!

 

SKŁADNIKI

  • 16 truskawek (dużych i ładnych)
  • 16 małych kulek mozzarelli 
  • 16 oliwek (najlepiej czarnych)
  • pęczek bazylii
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki dżemu z truskawek
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i osuszamy.
  • Całe listki bazylii myjemy i osuszamy.
  • Oliwki i mozzarellę odsączamy.
  • Na długie wykałaczki (takie jak do szaszłyków) nadziewamy kolejno truskawkę listek bazylii, mozzarellę, bazylię, oliwkę. Szaszłyki podajemy z sosem balsamicznym.
  • Sos: w miseczce mieszamy ocet, oliwę oraz dżem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym).