Łatwe bułeczki à la pizza pepperoni. Domowy hit, który znika szybciej niż klasyka

2025-12-23 12:48

Ciekawa przekąska na sylwestra czy może kolacja pełna smaku? A może prosty lunch, który wystarczy wziąć do ręki? Niezależnie od okazji, te łatwe bułeczki a’la pizza pepperoni sprawdzą się idealnie. Niesamowity smak i prostota wykonania sprawią, że każdy sobie z nimi poradzi.

Łatwe bułeczki  à la pizza pepperoni. Domowy hit, który znika szybciej niż klasyka

i

Autor: Sergii Koval/ Shutterstock
łatwy
15 min
12

Przekąska na sylwestra. Ta będzie idealne

Aromatyczne i proste do przygotowania bułeczki a'la pizza pepperoni to doskonały sposób na przepyszną przekąskę czy kolacje. To naprawdę świetny sposób na imprezę sylwestrową czy zwykłą posiadkówkę ze znajomymi. Potrzebujemy zaledwie kilku składników.

A co najlepsze? Możemy przygotować je przygotować jeszcze szybciej! Wystarczy użyć gotowego ciasto drożdżowego lub francuskiego - wtedy nasze bułeczki będą już naprawdę ekspresowe. Jeśli chcemy, by były ostrzejsze wystarczy zamienić zwykłe pepperoni na pikantne i ewentualnie dorzucić nieco płatków chwili.

Z czym podawać bułeczki a'la pizza? To się sprawdzi

Choć świetnie smakują same my radzimy do nich podawać sos czosnkowy. Świetnie się komponują ze sobą i cóż... smakują obłędnie. To naprawdę waty do przygotowania przepis. Nie ma co długo się zastanawiać.

Jeśli więc szukasz prostego, smacznego i uwielbianego przez wszystkich pomysłu na przekąskę sylwestrową, ta sprawdzi się perfekcyjnie. Wystarczy kilka składników i chwila wolnego czasu, by móc rozkoszować się tymi przepysznymi bułeczkami.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 7 g suchych drożdży
  • 250 ml ciepłej wody
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • Nadzienie:
  • ok. 200 g pepperoni
  • 200 g startego sera mozzarella
  • 4–5 łyżek sosu pomidorowego lub passaty
  • 1 łyżeczka oregano
  • opcjonalnie: pieczarki, oliwki, kukurydza, chilli
  • Dodatkowo:
  • 1 jajko do posmarowania
  • 1–2 łyżki oliwy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W misce mieszamy drożdże, cukier i ciepłą wodę.
  • Odstawiamy na kilka minut.
  • Dodajemy mąkę, sól i oliwę. 
  • Wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie.
  • Przykrywamy i odstawiamy na około 45 minut.
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt.
  • Smarujemy sosem pomidorowym, sypiemy oregano, serem i układamy pepperoni (i ewentualne dodatki).
  • Zwijamy jak roladę i kroimy na grube plasry.
  • Układamy na blasze wyłożonej papierem do piecznia.
  • Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  • Pieczemy w 180 stopniach przez około 25 minut.
  • Po wyjęciu smarujemy oliwą.
Pizza bez drożdży. Jak zrobić proszkowe ciasto na pizzę? To proste!
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...