Pizza pepperoni z jalapeno - to jadł Joe Biden z żołnierzami w Rzeszowie

Pizza pepperoni z jalapeno - to jadł Joe Biden z żołnierzami w Rzeszowie
Autor: Shutterstock.com Pizza pepperoni z jalapeno - to jadł Joe Biden z żołnierzami w Rzeszowie
łatwy
30 min
8

W piątkek 25 marca Joe Biden, prezydent Stanów Zjednoczonych, spotkał się w Rzeszowie-Jasionce z żołnierzami 82. Dywizji Powietrzno-Desantowej. Świat obiegły zdjęcia, jak prezydent je z nimi pizzę pepperoni z jalapeno. Jak się okazuje, pizzę zamówiono w pobliskim lokalu Pizzeria Gusto w Głogowie Małopolskim. Właściciel wciąż jest oszołomiony, ale już teraz deklaruje, że pizzę nazwie na cześć prezydenta USA. Zobacz przepis, jak zrobić pizzę, którą zajadał się Joe Biden. 

SKŁADNIKI

  • Na ciasto na pizzę:
  • 1 kg mąki na pizzę
  • 14 g drożdży świeżych
  • 550 ml wody ciepłej
  • 4 łyżki oleju
  • ¼ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • Dodatkowo:
  • 750 ml sosu pomidorowego do pizzy
  • 100 g salami pepperoni pokrojonego na plasterki
  • 60 g marynowanych papryczek jalapeno pokrojonych na plasterki
  • 100 g sera mozzarella startego 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do dużej miski wysp mąkę. Świeże drożdże rozetrzyj z cukrem. Gdy staną się płynne, dodaj drożdże do mąki.
  • Do mąki w misce dolej wodę i olej. Mieszak wszystko razem. Następnie zarób ciasto. Zagniataj do chwili, gdy ciasto przestanie kleić się do dłoni i będzie elastyczne.
  • Gotowe ciasto uformuj w kulę i włóż do miski oprószonej mąką. Przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat. Uderz w ciasto kilkakrotnie otwartą dłonią, aby je odgazować. Ponownie zarób ciasto. Ale krótko.
  • Podziel ciasto na dwie równe części. Z ciasta uformuj dwa krążki o grubości ok. 4-5 cm. Rozciągnij ciasto okrężnymi ruchami od środka na zewnątrz. Lub po prostu rozwałkuj na placek grubości 0,5 cm.
  • Na każdym placku rozsmaruj sos pomidorowy i dodajemy mozzarellę, pepperoni, jalapeno.
  • Ciasto przełóż na rozgrzaną w piekarniku blachę, natłuszczoną odrobiną oleju.
  • Piecz przez 15 minut w temperaturze 200°C.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?

Zobacz GALERIĘ: Pizza - najlepsze przepisy wg czytelników beszamela

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej