Kurki po góralsku: zapiekane z oscypkiem
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Kurki to jedne z najbardziej aromatycznych grzybów rosnących w naszych lasach. W sezonie letnim na stole nie powinno zabraknąć potraw z tymi pysznymi grzybkami. Polecamy przepis na zapiekankę z kurek po góralsku, czyli z pysznym oscypkiem.
SKŁADNIKI
- 25 dag kurek
- cebula
- 2 łyżki masła
- 250 ml śmietany
- mały oscypek
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurki oczyść, opłucz, większe pokrój. Cebulę posiekaj, zeszklij na maśle, dodaj kurki.
- Smaż 5 minut, zalej śmietaną, po czym gotuj jeszcze 2 minuty. Dopraw solą (ostrożnie, bo ser jest słony) i pieprzem.
- Oscypek zetrzyj na tarce, posyp kurki, zapiekaj w temperaturze 180ºC, aż ser się stopi.