Krewetki najbardziej lubię szykować w ten sposób. Wychodzą aromatyczne i chrupiące

Aromatyczne krewetki z air fryera w kokosie to idealny pomysł ciekawą przekąskę dla wszystkich, którzy lubią owoce morza. Są proste w przygotowaniu, nie używamy do nich całej masy tłuszczu, a przy okazji smakują wyśmienicie. Zrób je samodzielnie w kilka chwil.
Te krewetki to prawdziwy hit. Nigdy nie przygotujesz ich za dużo
Proste do przygotowania, chrupiące z zewnątrz i aromatyczne w środku. Krewetki w kokosie z air fryera to idealna przekąska dla każdego. Jest prosta w przygotowaniu, nie potrzebujemy dużej ilości składników i używamy minimalnej ilości tłuszczu do jej przygotowania.
To prosty sposób na ciekawą przekąskę na imprezę lub jako kolacja czy obiad. Nasze krewetki wychodzą aromatyczne, szybkie i smaczne. A to wszystko przy naprawdę małym wysiłku. Wystarczy odpowiednio je zapanierować, a następnie upiec w air fryerze.
Mówiąc o odpowiednim panierowaniu, jak widzimy w przepisie najpierw powinniśmy obtoczyć je w mącę. To dlatego, że dzięki temu nasza panierka będzie trzymała się o wiele lepiej. Zanim obtoczymy je w jajku, dobrze strząsnąć nadmiar mąki, jaki się zgromadził.
Po obtoczeniu w jajku dobrym pomysłem będzie również danie chwili na obcieknięcie naszym krewetkom i dopiero później oparnierowanie ich w kokosie z bułką tartą. Dzięki temu nasza panierka będzie się najlepiej trzymać i otrzymamy przepyszne i chrupiące krewetki.
SKŁADNIKI
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 jajka
- 2/3 szklanki wiórków kokosowych
- 75 g bułki tartej
- 300 g krewetek
- 1 łyżeczka oleju
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę i pieprz mieszamy w płaskim naczyniu.
- W osobnej misce ubijamy jajka.
- W innym talerzu mieszamy kokos i bułkę tartą.
- Krewetki oczyszczamy i usuwamy z nich przewód pokarmowy.
- Pojedynczo obtaczamy kolejno w mącę, jajku i mieszance kokosowej.
- Układamy na talerzu i dokładnie smarujemy olejem.
- Pieczemy partiami w air fryerze w 200 stopniach przez ok. 3 minuty z każdej strony.