Kanapkowa pasta z jajek i awokado: przepis bez majonezu
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Kanapkowa pasta z jajek i awokado to świetny pomysł na śniadanie lub przekąskę. Taką pastę przygotowuje się bez majonezu. Jajeczna pasta z awokado to zdrowa porcja białek i zalecanych tłuszczy.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 8 jajek
- 2 awokado
- 2 łyżki kremowego serka
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 pęczek młodej cebuli ze szczypiorkiem
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka ugotować na twardo. Przestudzić i obrać ze skorupek. Posiekać grubo.
- Awokado obrać, rozgnieść widelcem razem z serkiem, sokiem z cytryny i posiekaną drobno cebulą. W ten sposób uzyskamy pastę, która będzie spoiwem.
- Do pasty z awokado dodać posiekane jajka. Wymieszać. Spróbować i przyprawić do własnego smaku solą i pieprzem.
- Podawać z pełnoziarnistym pieczywem.