Kanapkowa klasyka w wersji dipu. Zaskocz wszystkich gości tym smakiem

Kanapkowa klasyka w wersji dipu. Zaskocz wszystkich gości tym smakiem
Autor: Shutterstock
łatwy
10 min
6

Klasyczna kanapka przerobiona na pełen smaku dip? Chodzi oczywiście o dip Reubena, który smakuje wręcz zjawiskowo. W bez problemu przygotujemy go w domu, wystarczy tylko nieco spolszczyć niektóre składniki. A efekt? Wyjdzie niesamowity.

Amerykański klasyk w polskiej wersji smakowej. Idealny na każdą imprezę

Przepis na ten dip to wspaniały pomysł na imprezę. W ten sposób zaskoczymy swoich gości przepyszną amerykańska kanapką Reubena w formie zapiekanego, kremowego dipu, który idealnie będzie pasował do nachosów czy chleba - nie tylko świetnie będzie smakował, ale również pięknie wyglądał.

Przygotowanie tego dipu jest niezwykle proste i nikomu nie powinno sprawić większego problemu. Wystarczy kilka składników, by móc przygotować ten przepyszny posiłek, a co najlepsze - większość przygotujemy w jednej misce i naczyniu żaroodpornym.

Jeśli chodzi o dodatki to mamy tu dużą dowolność. Świetnie sprawdzi się chleb, paluchy drożdżowe, chipsy, nachosy, a nawet takie warzywa jak marchewka, seler naciowy czy papryka. To idealny sposób na dip, który rozpali żołądki i serca.

Podkreślamy jednak, że jest to spolonizowana wersja przepisu, zamiast peklowanej wołowiny używamy to wędzonej wołowiny, szynki wołowej albo nawet dobrego baleronu. Chrzan świetnie podbija charakter naszego dipu, a zamiast sera szwajcarskiego możemy sięgnąć po goudę, ementaler czy ser królewski.

SKŁADNIKI

  • 200 g szynki wołowej peklowanej lub pieczeni wołowej (może być też dobra polska pastrami)
  • 200 g kiszonej kapusty
  • 200 g żółtego sera np. ementalera, gouda czy szwajcarskiego
  • 150 g serka śmietankowego 
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu 
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso kroimy w bardzo drobną kostkę.
  • Kapustę kiszoną odciskamy z wody i siekamy,
  • Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • W misce mieszamy serek śmietankowy, majonez, ketchup i chrzan, aż powstanie kremowa mieszanka.
  • Dodajemy mięso kapustę i ser.
  • Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  • Zapiekamy około 25 minut w 180 stopniach.
Obieraczki kapuściane, czyli jak to kiedyś z kiszoną kapustą bywało.
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej