Kanapkowa klasyka w wersji dipu. Zaskocz wszystkich gości tym smakiem

Klasyczna kanapka przerobiona na pełen smaku dip? Chodzi oczywiście o dip Reubena, który smakuje wręcz zjawiskowo. W bez problemu przygotujemy go w domu, wystarczy tylko nieco spolszczyć niektóre składniki. A efekt? Wyjdzie niesamowity.
Amerykański klasyk w polskiej wersji smakowej. Idealny na każdą imprezę
Przepis na ten dip to wspaniały pomysł na imprezę. W ten sposób zaskoczymy swoich gości przepyszną amerykańska kanapką Reubena w formie zapiekanego, kremowego dipu, który idealnie będzie pasował do nachosów czy chleba - nie tylko świetnie będzie smakował, ale również pięknie wyglądał.
Przygotowanie tego dipu jest niezwykle proste i nikomu nie powinno sprawić większego problemu. Wystarczy kilka składników, by móc przygotować ten przepyszny posiłek, a co najlepsze - większość przygotujemy w jednej misce i naczyniu żaroodpornym.
Jeśli chodzi o dodatki to mamy tu dużą dowolność. Świetnie sprawdzi się chleb, paluchy drożdżowe, chipsy, nachosy, a nawet takie warzywa jak marchewka, seler naciowy czy papryka. To idealny sposób na dip, który rozpali żołądki i serca.
Podkreślamy jednak, że jest to spolonizowana wersja przepisu, zamiast peklowanej wołowiny używamy to wędzonej wołowiny, szynki wołowej albo nawet dobrego baleronu. Chrzan świetnie podbija charakter naszego dipu, a zamiast sera szwajcarskiego możemy sięgnąć po goudę, ementaler czy ser królewski.
SKŁADNIKI
- 200 g szynki wołowej peklowanej lub pieczeni wołowej (może być też dobra polska pastrami)
- 200 g kiszonej kapusty
- 200 g żółtego sera np. ementalera, gouda czy szwajcarskiego
- 150 g serka śmietankowego
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżeczka chrzanu
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso kroimy w bardzo drobną kostkę.
- Kapustę kiszoną odciskamy z wody i siekamy,
- Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- W misce mieszamy serek śmietankowy, majonez, ketchup i chrzan, aż powstanie kremowa mieszanka.
- Dodajemy mięso kapustę i ser.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Zapiekamy około 25 minut w 180 stopniach.